Uvoz govedine iz Brazila je sramota

STOČARSTVO Udruga Baby beef upozorava:

Na sastanku vodstva Udruge za tov i uzgoj junadi Baby beef, sazvanoj na Kalniku, radi očitovanja o aferi koja je u srpnju zatresla Hrvatsku s uvozom smrznute govedine iz Brazila što je umjesto u industrijskoj preradi "pretvorena" u junetinu za prodaju i ugostiteljstvo – nije se pojavio nitko iz državnog vrha ni nadležnog ministarstva poljoprivrede, kojem je 14. srpnja upućen dopis za rješenjem ove stočarske krize.

Foto: Sergej Novosel Foto: Sergej Novosel

Vrh ledenog brijega

Uzgajivače je razočarao izostanak reakcije mjerodavnih služba, no nije ih omeo da podsjete javnost kako je uvoz govedine, uglavnom iz Brazila, protupravan, što su, kažu, i dokazali, te drže da su najveći dio od ove godine uvezenih 3300 tona plasirale velike industrijske tvrtke.

– Meso nije smjelo biti stavljeno u prodaju, a paradoks je što je završilo i u turističkoj potrošnji na Jadranu – kažu predsjednik i tajnik Baby beefa Toni Raič i Zvonimir Nemet. Drže da je takav, neuvjetan uvoz mesa koje nema dokazanu sljedivosti (tj. identifikacijski broj, starost grla, porijeklo farme) tek vrh ledenog brijega teškoća koje godinama prate hrvatsko tržište.

Uzgajivače i proizvođače tovne junadi i goveda, koji su na Kalnik došli iz svih "stočarskih" županija, brine što je time poremećena potražnja domaće junetine te stvoren gubitak od 2500 kuna po svakom tovljeniku. Članove Baby beefa, koji predstavljaju oko 200 tisuća ljudi na farmama, vele da ih začuđuje što državu ne zanima domaće meso u koje je uložila stotine milijuna kuna.

Zaštita potrošača

Pojedini uzgajivači iz Moslavine su obeshrabreni, a predsjednik Nadzornog odbora udruge Slavko Majdak ističe i da je sramotno što je takvo meso završilo kao hrana na stolovima, i to ne samo u hotelima, već i u studentskim menzama i bolnicama! Žalosti ga što problem, čini se, ne zanima nikoga u nadležnim državnim tijelima.

Čulo se i kako se ovim uvozom kriminalci poigravaju s nacionalnim interesima. Govoreći o pravilniku o porijeklu mesa u restoranima, potpredsjednik Baby beefa Zvonimir Širjan iz Orehovca smatra da je "pucanj u prazno da konobari moraju gostu objašnjavati otkuda je meso koje jede." S cehom ugostitelja treba, dodaje, usuglasiti pravilnik o objavi tih podataka.

– Svaki biftek mora biti sljediv, da se zna porijeklo i starost, radi zaštite potrošača – kaže Širjan.
U Baby beefu odbacuju navode odgovornih da uvoz proizlazi iz nejasne regulative i napominju da je jasno pravilo EU da meso bez sljedivosti ne smije u prehranu.

– Uvozom su uništeni i napori Vlade da nam se pomogne – kaže Raič te zaključuje da će stočari od države tražiti da se hitno provjeri legalnost prometa svih količina uvozne govedine i pokrije gubitke nastale u drugom kvartalu ove godine.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.