Radin: ‘Poštovat ćemo tradiciju Spravišča, a u predstavu ćemo uključiti i publiku’

Nova redateljica predstave o pomirbi kalničkih šljivara i križevačkih purgera, koja je okosnica Križevačkog velikog spravišča, ove je godine Petra Radin, odlučili su to članovi Organizacijskog odbora manifestacije. Redateljica Radin na ovom je mjestu naslijedila Marija Kovača koji je spelanciju režirao lani, prije njega to je nekoliko godina radio Adam Končić, zatim Dražen Ferenčina i još ranije Vlado Štefančić i Rikard Simonelli. Križevčani uvijek pozorno prate uprizorenje legende iz 13. stoljeća koja govori o pomirbi „križevačkih purgera“ i „kalničkih šljivara“ i promovira Križevačke štatute pa su neke izvedbe prijašnjih godina izazivale kritike građana. Pred novom redateljicom nije nimalo lak zadatak, očekuje je rad s glumcima amaterima s kojima se već i upoznala.

– Najviše volim raditi upravo s amaterima, ali oni više ni nisu amateri jer godinama igraju te uloge i dobro znaju tekst – rekla je redateljica Radin.

Upravo oko teksta bit će nekih promjena. Najavljene su preinake u scenariju, a još se raspravlja o vraćanju starog koncepta na spelanciju koja traje dva, umjesto tri dana.

– Najvjerojatnije ćemo ove godine u predstavu uključiti i publiku. Ako je Spravišče nešto što tako dugo traje i godinama se izvodi uz manje prilagodbe, sigurno da građanima nešto znači, da im je važno. Zato želimo da im bude i zanimljivo. Naravno, u svim promjenama poštovat ćemo tradiciju – obećala je Radin.

Krizevacko-Veliko-SpravisceMeđutim, vremena je malo. Prva proba s glumcima dogovorena je za 1. travnja pa će redateljica s glumcima raditi tek nešto više od dva mjeseca.

– U svakom projektu, bila to kazališna predstava ili mimohod, polazim od glumca, od osobe, tako će biti i ovaj put. Važna mi je igra s njima, prilagođavanje svakome od njih. Vjerujem da će dva i pol mjeseca biti sasvim dovoljna kako bismo uvježbali pomirbu i ponovnu svađu križevačkih purgera i kalničkih šljivara.

Petra Radin se kao glumica, producentica, redateljica i lutkarica kazalištem bavi od 1995. godine. Jedna je od osnivačica dječjeg kazališta Tvornica lutaka, tijekom karijere režirala je različite predstave i događanja, od dječjih predstava do kulturno-umjetničkog programa vojnog mimohoda s tenkovima i MiG-ovima.

Od drugih događanja na ovogodišnjem 52. Velikom križevačkom spravišču potvrđeno je gostovanje Željka Bebeka, koji će nastupiti u petak 7. lipnja, te nastup grupe Gustafi u subotu 8. lipnja.(GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.