Ovog vikenda po kalničkim će stazama trčati više od 800 trkača

Kad su Vilim Ivančan, Marin Kamenjašević i njihovi prijatelji prije pet, šest godina počeli razmišljati kako je Kalnik, brdo iznad Križevaca u kojem su odrasli, idealno za utrku po planinskim stazama i cesticama, nisu ni sanjali da bi im se u trčanju moglo pridružiti više od 800 ljudi. Točnije, njih 850 prijavilo se na prvi Kalnik Trail. Posljednjih godina prisutna je inflacija trail utrka, ali to je zato, priča Ivančan, što svaki trkač sanja da “trkačka karavana” dođe na njegove lokalne staze.

– Kad dođete na neki jako dobro organiziran događaj, recimo “100 milja Istre”, u sebi cijelo vrijeme mislite kako bi bilo dobro to napraviti doma. Tako smo i mi s Kalnik Trailom – objašnjava završavajući zadnje pripreme za utrku.

S obzirom na to da nitko od ekipe nije imao iskustva u organizaciji bilo kakvog događaja, osim vjerojatno rođendana, obratili su se friško osnovanoj Udruzi kineziologa grada Križevaca koji su objeručke prihvatili prijedlog o zajedničkoj organizaciji. Sve je išlo prema planu. Posebno su zapažene Facebook objave, vrlo informativne i ne prenapadne, pravi mamac za privlačenje posjetitelja, a za njih je zadužen član organizacijskog odbora koji djeluje pod pseudonimom “ministarstvo propagande”.

– Bilo je dosta teško pogoditi datum kada nema nekih takvih događanja. Zbog toga smo se odlučili objaviti datum naše trke relativno rano, već početkom 10. mjeseca, dva tjedna nakon susjedne nam trke u Ludbregu “Crazy Hill” i otprilike tri tjedna prije festivala trčanja “100 milja Istre”, za koje smo u vrijeme objave znali datume održavanja – objašnjava Ivančan.

Start i cilj su u centru sela Kalnik, a staza ide šumskim, zemljanim i makadamskim putevima. Rute su određene i markirane, a utrka se priključila u Canicross ligu Hrvatske pa je moguće i trčanje s psima. Dionica Bor duga je sedam kilometara, Potok 14 i najduža Kamen 25 kilometara uz uspon od 1000 metara.

Nije naglasak samo na trčanju, kaže Ivančan, već na kretanju po prirodi. Od utrke će imati koristi i Općina Kalnik kojoj je utrka izvrsna prilika za turističku promociju.

– Turizam se mora spustiti i u selo, do sada se sve događalo oko Starog grada. Pripremili smo svašta za trkače, ali i za navijače. Ponudit ćemo domaće proizvode, sireve, med, a imat ćemo i živu muziku – najavio je načelnik Kalnika Mladen Kešer. Općina je suorganizator ovog velikog projekta jer, kaže načelnik, radi se o dobroj priči koju treba njegovati i razvijati.

– Naravno, već se potiho kuju raznorazni planovi o svemu i svačemu: sljedećem izdanju Kalnik Traila, nekoj lijepoj trekking utrci na Kalnik, pa i o varijacijama staza za naredne godine, ali o tom potom, sada svu svoju pažnju usmjeravamo na Kalnik Trail 2019. – otkrio nam je Vilim Ivančan i dodao da među prijavljenim natjecateljima ima čak 18 stranaca.(GPP)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.