Imenovan novi apostolski upravitelj Križevačke eparhije

Mons. Janusz Stanisław Błachowiak, prvi tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj objavio je u ponedjeljak, 18. ožujka da je Sveti Otac Franjo imenovao protojereja Milana Stipića, dosadašnjeg župnika Jastrebarskog i Kričaka, apostolskim administratorom Križevačke eparhije.

Sukladno Zakoniku kanona Istočnih Crkava (kan. 210 § 1), s navršenom kanonskom dobi ordinarij Nikola Kekić je u siječnju 2018. godine predao svoje odreknuće od službe ordinarija Križevačke eparhije, koju je sada Sveti Otac prihvatio. Vijest o imenovanju objavljena je u Rimu u ponedjeljak, 18. ožujka u 12 sati.

Protojerej Milan Stipić je za sada imenovan od Svete Stolice za upravitelja Križevačke biskupije te ima ovlasti, dužnosti i obaveze kao i biskup, ali po svom sakramentalnom činu ostaje do daljnjega kao svećenik. Bez obzira na to bit će punopravni član Hrvatske biskupske konferencije.

Svečano uvođenje u službu novoimenovanog apostolskog administratora održat će se u katedrali Presvete Trojice u Križevcima, na Lazarovu subotu, 13. travnja 2019. godine, na arhijerejskoj liturgiji koju će služiti umirovljeni vladika križevački Nikola Kekić.

Vezano

Komentari su zatvoreni.