Otkrivamo zašto je novi vizualni identitet koštao 200 tisuća kuna

Prije nekoliko tjedana Danijel Šaško predstavio je novi vizualni identitet grada. Tvrtka Imago Ogilvy izradila je novi znak grada i slogan “Tvoje prirodno okruženje”, za što je potrošeno oko 200 tisuća kuna.

“Ankete koje smo provodili u Zagrebu, Varaždinu i Bjelovaru potvrdile su nam da Križevci dosad nisu imali prepoznatljiv identitet, asocijacija na naš grad uglavnom je bila – ne znam. Hvalimo se svojom tradicijom, poviješću i kulturom, ali došlo je vrijeme da sve to osvijestimo prvenstveno stanovnicima drugih gradova“, rekao je tada Šaško uz objašnjenje da se novi identitet temelji na održivosti, ekološkoj osviještenosti, korištenju obnovljivih izvora energije i brizi o pojedincu i zajednici uz povećanje kvalitete života.

Nakon što je vijest o novom vizualnom identitetu ugladala svjetla medijskih prostora, brojni su komentari na društvenim mrežama bili usmjereni na pitanje – što je ovdje koštalo 200 tisuća kuna? S tim upitom obratili smo se gradskoj upravi, koja je u detaljnom odgovoru pojasnila kako je projekt brandiranja Grada Križevaca izvršen kroz tri faze:

FAZA 1

U sklopu daljnje provedbe “EIT Climate-KIC projekta Križevci – Future Cities u SEE” projekta, koji Grad izvršava u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom u sklopu Razvojne strategije pod nazivom “Križevci 2030”, proveden je “Desk research”; to jest istraživanje i analizu postojećeg imagea grada Križevaca i trendova u području brendiranja
destinacija za potrebe izrade brand strategije i vizualnog identiteta Grada Križevaca. Analizirani su ključni elementi važni za razumijevanje trenutne socioekonomske, gospodarske, turističke i razvojne pozicije Križevaca, križevačke okoline, žitelja i potencijalnih doseljenika, kao i istraživanje konkurencije. Također, u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta i javnog mijenja IPSOS, provedena su dva online istraživanja: na uzorku građana Križevcima ispitala se njihova trenutna percepcija o gradu, dok su se na uzorku Grada Zagreba i šire okolice ispitivali motivatori za potencijalnu
selidbu u Križevce.

U ovoj fazi ponuda je obuhvatila:

• Agencijske troškove istraživanja i analize svih dostupnih podataka – 20.000,00 kuna
• Troškove dvaju istraživanja izvršenih od strane IPSOS-a – 29.000,00 kuna

FAZA 2

U drugoj fazi projekta, postavljena je cjelokupna brend strategija s pozicioniranjem koju će Križevci primjenjivati ubuduće u svojoj komunikaciji interno i eksterno. Pozicioniranje brenda predstavlja temelj za cjelokupnu buduću pojavnost brenda te omogućava lakše upravljanje brendom. Zahtjev je bio da se prepoznatljivost ili željeni imidž poveže s modernim, naprednim i uspješnim procesom transformacije Križevaca prema jednom od najboljih mjesta za život, rad i posjet u Europi. Spomenuta strategija isporučena je u obliku prezentacije, a u ovoj fazi ponuda je sadržavala
Agencijske troškove njenu izradu. Vrijednost ove faze iznosila je 69 tisuća kuna.

FAZA 3

U posljednjoj fazi, izrađen je vizualni identitet, koji je definirao ključne vizualne i tekstualne promotivne konstante Grada Križevaca, za gradsku prepoznatljivost i konzistentnost kroz duže vrijeme korištenja, a koji su nastali u skladu sa vizijom brenda grada u sklopu Razvojne strategije pod nazivom “Križevci 2030”.

Ponuda je obuhvatila:
• oblikovanje osnovnih standarda brenda grada: slogana i logotipa Grada Križevaca, odabira tipografija i definiranja karakterističnih boja.
• dizajn i pripremu za tisak osnovnih materijala gradske uprave: 12 materijala (račun, posjetnice, vrećica, pingvin, olovke, bedževi, zastava, naljepnice za automobile, header za web stranicu, cover i profilna fotografija za društvene mreže).

Osim spomenutih materijala, isporučena je i knjiga grafičkih standarda u obliku PDF filea, kako bi gradska uprava imala sve upute za daljnju primjenu vizualnog identiteta. Vrijednost ove faze iznosila je 69.000,00 kuna.

Sve skupa, potrošeno je 187 tisuća kuna, a kako su iz Grada prethodno najavili, za projekt novog vizualnog identiteta predviđeno je 200 tisuća kuna, od čega je 130 tisuća kuna iz gradskog proračuna, dok je 70 tisuća kuna osigurano iz projekta Future cities of South East Europe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.