Nezaposleni mljekar tisućiti darivatelj krvi u 2007.

Zoran Nemčić iz Gornjih Vina pored Križevaca danas oko 9 sati nemalo se iznenadio kad smo ga fotografirali u dvorani Komunalnog poduzeća u Starom javoru, kamo je došao darovati krv. Njegovo iznenađenje bilo je još veće kad mu je Đurđica Kopseak,ravnateljica Gradskog društva Crvenoga križa, predala prigodne darove Crvenog križa i Zavoda za transfuziju kao tisućitom križevačkom darivatelju krvi u ovoj godini.

Ovaj 22. godišnji nezaposleni mljekar dobrovoljni je darivatelj dvije godine i jučer je krv dao deseti put. “Osjećam se super što mogu nekome spasiti zdravlje, pa čak i život, a možda će i meni zatrebati za kojih pedesetak godina. Svakome preporučujem da daruje krv, jer nema ljepšeg osjećaja kad znaš da si nekome pomogao”, kaže Zoran.

Njegovo ime naći će se s drugim križevačkim darivateljima u knjizi koju u povodu 110. godina križevačkog Crvenoga križa priprema dr. Franjo Husinec, predsjednik Gradskog društva.

Križevački Crveni križ svake godine u Križevcima i Svetom Ivanu Žabnu prikupi preko tisuću doza krvi, no taj bi broj mogao biti i veći da zaposleni darivatelji dobiju slobodan dan, kaže ravnateljica Kopseak.

Najavljuje da će se zato nagodinu u svim većim poduzećima osnovati aktivi dobrovoljnih darivatelja, a očekuje da će i privatni poslodavci pokazati veće razumijevanje za humanost svojih zapooslenika, višestrukih darivatelja krvi.

Velike firme poput Mlinara i HEP-a, iz kojega je Mirko Topić jutros stigao kao tek 1001. križevački davatelj (50. put ukupno), svojim radnicima dopuštaju da krvare i izvan posla.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.