Održano 6. županijsko natjecanje Modelarske lige Koprivničko-križevačke županije

Ove godine, kada i Zajednica tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije slavi svojih 25 godina postojanja i uspješnog rada, održano je 6. županijsko natjecanje Modelarske lige. U svojih 25 godina ova Zajednica je još davne 1995. godine u Križevcima organizirala prvo županijsko natjecanje orača Republike Hrvatske. Iste godine nosila kompletan teret suorganizacije prvog državnog natjecanja orača održanog u obližnjoj Rasinji.

U organizaciji Zajednice ili uz pokroviteljstva ove Zajednice održana su još mnoga natjecanja, razne izložbe, škole za voditelje raznih programskih aktivnosti tehničke kulture, seminari za nastavnike tehničke kulture. Organizator svih natjecanja mladih tehničara naše županije do 2004. godine bila je Zajednica.

Prošle, 2018. godine, nakon tri festivala u Zagrebu, četvrtog u Karlovcu i petog u Osijeku, mnogima je poznato, ova Zajednica je u Križevcima bila suorganizator 6. festivala tehničke kulture i nosila glavni teret organizacije i provedbe festivala uz organizatora Hrvatsku zajednicu tehničke kulture. Današnja natjecanja posvećena su poticanju mladih da se sve više bave tehničkom kulturom, a posebno u području modelarstva uporabnih predmeta.

Natjecatelje i prisutne prigodnim riječima pozdravili su: u ime organizatora Ante Starčević, predsjednik Zajednice tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije, u ime domaćina Ivan Knok, predsjednik Zajednice tehničke kulture Križevci, u ime Grada Križevaca Sandro Novosel – pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine i turizam, u ime Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, zamjenik župana koji je ujedno natjecanje proglasio otvorenim, u ime Povjerenstva, natjecateljima se obratio i mr.sc. Mladen Tenodi, predsjednik ocjenjivačkog Povjerenstva te poželio sreću i uspjeh na natjecanju i budućem radu.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva. Čine ju izrada projektnog zadatka kao natjecateljski dio i izložba tehničkog stvaralaštva mladih tehničara koji predstavlja promidžbeni dio modelarskih aktivnosti. Manifestacija je pokrenuta s ciljem poticanja učenika za izvanškolsko i izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.

Sudionici Lige su učenici 5. do 8. razreda osnovnoškolskog uzrasta: učenici osnovnih škola, članovi udruga tehničke kulture i učenici posebnih odjela osnovnih škola i njihovi mentori. Natjecanje se provodi u skladu s Pravilima provođenja Modelarske lige u Republici Hrvatskoj. Prvoplasirana ekipa županije sa svojim mentorom sudjeluje na završnom državnom natjecanju Modelarske lige Hrvatske koje organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici krajem svibnja svake godine.

Na natjecanju je sudjelovalo 30 natjecatelja (15 ekipa). Za plasman na državno natjecanje sudjelovalo je 12 ekipa (24 natjecatelja) iz Koprivničko-križevačke županije, dok su se 3 ekipe podmlatka (domaće ekipe mladih natjecatelja – učenika 1. do 4. razreda) klubova članica Zajednice natjecala van plasmana za državno natjecanje. Natjecatelji su 3 puna sata izrađivali kuću – kutiju.

Prema službenim elementima vrednovanja za plasman na državno natjecanje 1. mjesto zauzela je ekipa u sastavu Dorotea Stovrag i Marija Skrba iz Modelarskog kluba sekcije Zajednice tehničke kulture Križevci (mentori Ante Starčević i Danijela Jobač). 2. mjesto osvojila je ekipa u sastavu Ivan Žufika i Tomislav Šikulec iz Osnovne škole Molve (mentor Darko Pintar), a 3. mjesto ekipa u sastavu Petar Domović i Roko Hosi iz Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac (mentor Milan Kos).

Svi sudionici su dobili pohvalnice za sudjelovanje. Najbolje plasiranima diplome i nagrade dodijelili su Mladen Tenodi, predsjednik ocjenjivačkog Povjerenstva, Ante Starčević, predsjednik Zajednice tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije, Danijela Jobač, administrativna tajnica Zajednice tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije te Mateja Prosenečki. Natjecanje je završilo uspješno završilo u 16:00 sati kada su natjecatelji sa svojim mentorima krenuli kućama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.