Grad Križevci želi građanima omogućiti dostupnost domaćih poljoprivrednih proizvoda

Grad Križevci zajedno s drugim dionicima (poljoprivredni proizvođači, prerađivači, restorani, trgovine) kreće u osnivanje kratkog opskrbnog lanca kojim će poljoprivredni proizvođači moći izravno dostavljati svoje proizvode lokalnim potrošačima. Kratkim opskrbnim lancem izravno se pomaže poljoprivrednicima, a građane se potiče da jedu hranu kontroliranog domaćeg podrijetla.

S obzirom da je PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije bila jedan od partnera na projektu AgriShort financiranog iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020., a kojim je uspostavila i organizirala kratki opskrbni lanac „KOL KKŽ“, Grad Križevci i PORA sklopili su Sporazum o suradnji na uspostavi kratkog opskrbnog lanca. Sporazumom se Grad Križevci obvezao formalizirati osnivanje kratkog opskrbnog lanca, a PORA se obvezala sudjelovati kao podržavajući partner u formalnom osnivanju i radu kratkog opskrbnog lanca.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, gradonačelnik Mario Rajn zahvalio je PORI na suradnji i istaknuo:
Ovo je prva faza kojom krećemo. Sada povezujemo dionike kako bi što prije dobili standardizirane proizvode koji će biti predstavljeni, ponuđeni i konzumirani od strane lokalnih potrošača. U drugoj fazi očekujemo uspostavljanje maloprodajnog dućana domaćih proizvoda.“

Svoje zadovoljstvo potpisivanjem ovog Sporazuma istaknula je ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić: „Ovaj kratki opskrbni lanac koji smo uspostavili iz Programa suradnje Mađarska-Hrvatska i želja nam je da on zapravo zaživi u punom smislu te riječi na prostorima naše županije.“

Prilikom potpisivanja Sporazuma istaknuto je kako će se osnivanje kratkog opskrbnog lanca prijaviti na Javni poziv iz Programa ruralnog razvoja koji potiče osnivanje kratkog opskrbnog lanca kao i na drugi natječaj iz programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska s ciljem povlačenja bespovratnih sredstava.

Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, javnu nabavu i EU fondove Ivan Biškup.

Vezano

Komentari su zatvoreni.