Osvrt na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća glavna tema konferencije za medije

Gradonačelnik Mario Rajn održao je jučer, 24. siječnja konferenciju za medije na kojoj je pobliže pojasnio točke dnevnog reda koje će se naći na 15. sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca, koja će se održati u četvrtak, 31. siječnja. Jedna od odluka koja će se naći na dnevnom redu je ona o paušalu koji se odnosi na privatne iznajmljivače, a gradonačelnik je naglasio kako Grad Križevci ide prema maksimalnom smanjenju iznosa paušala:

Kao jedinica lokalne samouprave moramo propisati visinu paušala. Dosad je plaćano do 300, pa čak i 350 kuna po jedinici. Želimo se pozicionirati kao grad koji se brine svojim građanima, gospodarstvenicima i iznajmljivačima predlažemo visinu paušala 150 kuna po krevetu, a to je i minimalno zakonom propisan iznos. Uvest ćemo smanjenje od 50 posto. Vjerujemo kako će ovo biti poticaj našim građanima da otvore smještajne kapacitet i bave se turističkom djelatnošću.“

Na dnevnom redu sjednice naći će se izmjene i dopune Proračuna za 2019. godinu, no riječ je zapravo o tehničkoj stvari jer trošak proširenja odlagališta otpada Ivančino brdo, po odredbi Fonda za zaštitu okoliša, mora ići preko grada, a ne preko Komunalnog poduzeća.

Gradonačelnik je najavio kako će sukladno zakonskim odredbama građane Križevaca uskoro čekati autotaksi stajališta na četiri lokacije u gradu: „Jedno će biti kod željezničkog kolodvora, drugo kod autobusnog, zatim na Kranjčevićevom trgu pri čemu će to biti stajalište petkom i subotom u vremenu od 18 do 6 sati ujutro i isto tako u Baltićevoj ulici u istom vremenu. Tu maksimalno nastojimo izaći u susret našim mlađim sugrađanima, kao i sugrađanima koji se vole opustiti u dane vikenda.“

Ujedno je uputio apel građanima da se na spomenute lokacije ne parkiraju s obzirom da će služiti isključivo za autotaksi.

U poslovnoj zoni Gornji Čret uskoro će krenuti nove investicije. Naime na javni natječaj za prodaju ili osnivanje prava građenja na području zone Gornji Čret javila se tvrtka Watropur d.o.o. koja se već nalazi u toj zoni, no sada će proširiti svoje poslovanje, a samim time i radna mjesta, pojasnio je gradonačelnik.

Na sjednici Gradskog vijeća raspravljat će se i o izmjeni Odluke o komunalnoj naknadi, a gradonačelnik je istaknuo kako se izmjena najviše odnosi na poljoprivredne proizvođače: „Farme i tovilišta, koja se koriste za uzgoj peradi, stoke i životinja, a uključuje i ostale pomoćne gospodarske objekte poput sjenika, silosa za silažu, spremišta za poljoprivredne strojeve i sl. ukupne površine do 500 metara kvadratnih obračunavaju s koeficijentom 1, a ostale površine iznad toga s 2.“

Ukratko se osvrnuo na aktualnosti u radu Gradske uprave spomenuvši novi projekt Europske unije HealingPlaces ukupne vrijednosti gotovo 17 milijuna kuna od čega se na Križevce odnosi 2,7 milijuna, a projektom će se dodatno istražiti mogućnosti korištenja postojeće bušotine Križevčanka -1 u svrhu eksploatacije geotermalne vode kao i općenito geotermalni potencijal križevačkog područja.

Konferenciji je prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović koji je najavio kako će Križevčani po prvi puta moći pratiti sjednicu Gradskog vijeća putem live streama postavljenog na službenoj gradskoj stranici www.krizevci.hr.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te pročelnici upravnih tijela Grada Križevaca Sandra Vuketić, Ivan Biškup, Sandro Novosel i Krešimir Brunović.

Vezano

Komentari su zatvoreni.