Sve više sunčanih elektrana u Križevcima – Grad sufinancira izgradnju


Još 39 kuća u Križevcima izgradit će sunčane elektrane na svojim krovovima, a njihovu izgradnju sufinancirat će Grad Križevci. Ovo je treća godina za redom da se provodi program sufinanciranja izgradnje solarnih elektrana i ove godine je broj korisnika utrostručen. Vlasnici kuća na koje će se postaviti solari, prošli su tjedan potpisali ugovore o sufinanciranju s gradonačelnikom Mariom Rajnom.



Građani su okosnica energetske tranzicije. Prvi smo koji smo uveli ovaj program sufinanciranja opreme, prvi smo bili kad smo sufinancirali javnu fotonaponsku elektranu i prvi smo koji smo otvorili Energetsko-klimatski ured, ali odgovorno tvrdim da smo prvi koji ovako otvoreno komuniciramo s našim građanima jer bez vas sve ove težnje, aspiracije i strateški ciljevi ne bi bili mogući. Stoga, koristim priliku čestitati vam i pozvati ostale građane da iskoriste sredstva iz poziva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i da budu spremni dogodine kada će se isti ovaj natječaj otvoriti“, poručio je Rajn i najavio da će Grad i dalje pratiti interes građana te u skladu s time povećati sredstva u proračunu.

Preko KLIK-a i Energetsko-klimatskog ureda samo ove godine je pripremljeno 48 prijava za projektnu
dokumentaciju i 35 prijava za izgradnju solarnih elektrana.

Mene to jako veseli jer vidi se da je naš rad prepoznat unutar grada Križevaca i šire. Pozivam vas da pozitivnu riječ o nama širite i dalje kako bi još više naših građana dobilo pomoć u prikupljanju dokumentacije i potrebne informacije koje im trebaju za gradnju samih sunčanih elektrana i da sljedeće godine napravimo još više projekata i samih elektrana“, rekla je u ime energetske zadruge KLIK i Energetsko-klimatskog ureda stručna suradnica Ivana Dubravec.

U ime svih korisnika obratio se Alan Žunić koji je zahvalio gradu što podupire ovakve inicijative. “Građanima dugoročno omogućava da budemo energetski koliko toliko neovisni i da zapravo imamo dobar efekt od toga da sami proizvodimo struju i što ćemo u konačnici vratiti tu investiciju i u budućnosti uštedjeti značajna sredstva“, poručio je Žunić.


Podsjetimo, javnom pozivu za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana prethodio je javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije putem kojeg je pravo na sufinanciranje također ostvario rekordan broj građana – njih 54. Sve zajedno, za poticanje građana na korištenje obnovljivih izvora energije, odnosno ugradnju solarnih elektrana, ove je godine u križevačkom proračunu osigurano milijun kuna. Što se tiče projektne dokumentacije, Grad je sufinancirao 80 posto ukupnog troška, odnosno ne više od 4 tisuće kuna po prijavi, a što se tiče same izgradnje, Grad sufinancirao je 40 posto ukupnog troška, odnosno ne više od 20 tisuća kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.