Gospodarstvu 70 milijuna kuna kredita uz 4% kamate

krediti za poduzetnike

KOPRIVNICA – U Koprivničko-križevačkoj županiji do kraja mjeseca očekuju odobravanje kredita za poduzetnike i potpisivanje ugovora kojim bi se područna samouprava i Ministarstvo poduzetništva i obrta udružili i obvezali na pokriće dijela kamata na taj novac. Radi se o iznosu od 70 milijuna kuna, naveo je zamjenik župana Darko Sobota, te pojasnio da bi 50 milijuna bilo za proizvodnu djelatnost, a 20 milijuna kuna za uslužni sektor.

Namjene za koje će se moći koristiti novac iz programa nazvanog ‘Kreditom do konkurentnosti‘ su kupnja, izgradnja, uređenje i proširenje gospodarskih objekata, te kupnja nove opreme ili dijela opreme; predviđena visina kredita je od 100.000 do 5 milijuna kuna, za sve namjene osim za financiranje isključivo obrtnih sredstava.

– Znači, postoji mogućnost korištenja i za obrta sredstva i to u iznosu 20 posto za uslužne djelatnosti, a 30 posto za proizvodnu djelatnost od ukupno dobivene svote, dodao je dožupan.

Ovisno o namjeni rok vraćanja kredita bio bi sedam ili deset godina, a ukupna kamatna stopa do 7 posto.

– Kad govorimo o kamati, naravno da je ona ovakva visoka, ali svi koji su do sada imali priliku surađivati na taj način sa Županijom, resornim Ministarstvom i bankama znaju da sufinanciramo kamate i to najviše i zanima naše obrtnike i poduzetnike. Predvidjeli smo dakle za uslužni sektor jedan posto bi sufinanciralo Ministarstvo, dva posto Županija, a kod proizvodnog dijela dva posto Ministarstvo, jedan posto Županija, naveo je D. Sobota.

Za sve plasmane kamata bi se tako snizila na znatno povoljnijih četiri posto. Što se rokova tiče vjeruje da će poziv biti otvoren, nakon potpisa u Ministarstvu, već tijekom 12. mjeseca, tako da bi krenuli poslije nove godine, već samim početkom 2015-te u realizaciju tih kredita.

– Poziv svima, neka se informiraju u resornom Odjelu za gospodarstvo, poručio je dožupan. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.