Matej Miklin se plasirao na Državni turnir mladih prirodoslovaca 2019.

Foto: MVR

Učenik 8. razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci Matej Miklin plasirao se na Državni turnir mladih prirodoslovaca 2019. koji će se u subotu, 12. siječnja 2019. održati u prostorima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Miklin je pod mentorstvom profesora Lea Kranjeca pripremio učenički rad na temu elastičnosti kostiju.

Na Državni turnir je pozvano dvanaest učenika koji su teme obradili prema traženim elementima istraživačkog rada, a organizatori su im dostavili i pisane recenzije kako bi radove mogli dodatno poboljšati.
– Čestitamo svima koji su prošli te se nadamo zanimljivim prezentacijama, stoji u objavi rezultata selekcije.

Državni turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina, koji se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz područja različitih prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike. Organizator je Istraživački centar mladih – znanstvena, istraživačka i edukacijska neprofitna nevladina udruga čiji je cilj poticanje mladih u bavljenju istraživačkim radom u fizici, biologiji, kemiji, računalnoj znanosti i inžinjerstvu.

Na turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa.

Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (engl. International Young Naturalists’ Tournament, IYNT). Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad koji može biti popraćen fotografijama, video snimkama pokusa i drugim materijalima kako bi se što bolje prikazali dobiveni rezultati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.