Obilazak županijskog Zavoda za hitnu medicinu

Župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić u četvrtak, 3. siječnja obišli su prostore županijskog Zavoda za hitnu medicinu gdje su ih dočekale ravnateljica Zavoda Mirjana Hanžeković i glavna sestra Zavoda Ljiljana Šoštarić.

Nakon što je župan svim djelatnicima Zavoda poželio sve najbolje u 2019. godini, ravnateljica je okupljenim predstavnicima medija predstavila prošlogodišnju statistiku. Broj intervencija, odnosno zbrinutih pacijenata kretao se oko 30 tisuća, s time da je na terenu bilo 8 tisuća intervencija, a u ambulanti 22 tisuće. Na samu Novu godinu Zavod je imao oko 80 intervencija, što je za 140% više u odnosu na obične vikende, a prilikom zbrinjavanja akutnog infarkta miokarda u 2018. godini imali su 83 pacijenta. Od toga su timovi Zavoda zajedno s pripravnim liječnikom zbrinuli 43 pacijenta prema KB Dubravi, za što sredstva, oko 200 tisuća kuna, osigurava Županija u proračunu, a pokazalo se iznimno potrebnim i opravdanim.

U sanitetskom dijelu Zavod je imao oko 30 tisuća prijevoza, tako da kad se zbroji hitna služba i sanitet, može se reći da je kroz ustanovu zbrinuto pola stanovnika Županije, oko 60 tisuća pacijenata.

O svim tim pacijentima svakodnevno računa vode ovi vrijedni ljudi ovdje, bilo da su praznici ili vikendi, daju sve od sebe i želim im, kao ravnateljica, zahvaliti na tome“, istaknula je ravnateljica Hanžeković te dodala kako su planovi za 2019. godinu i nadalje ulagati u edukaciju: „U planu nam je natječaj za edukaciju djelatnika prijavljen na Ministarstvo zdravstva, čija je vrijednost 500.000 kuna, prva faza je odobrena i sad čekamo rezultate. U pripremi je i drugi projekt edukacije naših građana o osnovnim postupcima zbrinjavanja pacijenata, a potrebno je spomenuti i projekt energetske obnove zgrade, koji je vrijedan 1,4 milijuna kuna, od čega je 700 tisuća bespovratnih sredstva, a 500 tisuća osigurava Županija. Od našeg osnivača imamo kontinuiranu podršku u svim aktivnostima te smo zajedno obnovili vozni park i hitne službe i saniteta što nam puno znači za kvalitetu i  financijsku održivost sustava. Među ostalim zavodima prednjačimo upravo po kompletno obnovljenom voznom parku.“

Župan se također pridružio pohvalama djelatnicima Zavoda kazavši: „Treba čestitati ljudima koji su dostupni 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a ono u čemu im mi možemo pomoći je osiguravanje materijalnih preduvjeta kako bi njihov radio bio uspješan i kvalitetan. Iz statističkih pokazatelja možemo zaključiti koliko je važan sustav hitne medicinske pomoći na cijelom prostoru Županije te ćemo i nadalje nastaviti ulagati u opremanje vozila, nabavu opreme i edukaciju ljudi. Hitna medicinska služba izvrsno je organizirana i opremljena te im još jednom zahvaljujem na svemu što čine.

Zavod broji 115 djelatnika, a kao što je ravnateljica pojasnila, ako se usporedi stanje u ostalim zavodima i u zdravstvenom sustavu cijele Hrvatske, mogu biti zadovoljni što se tiče stručnih kadrova. Trenutno nedostaje jedan liječnik u Đurđevcu, no uz pomoć vanjskih suradnika situacija je pod kontrolom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.