Ponterosso – povijest iz otpada


Petak je dan za križevački Ponterosso kako, po uzoru na onaj tršćanski iz prošlih vremena, nazivamo sajam rabljenih stvari iliti “buvljak”, kod nekadašnje gradske munjare. Ovdje se svašta nudi, prodaje i kupuje, a najčešće nečije zaboravljene uspomene, uporabni predmeti, stari alat i rezervni dijelovi.
Nađe se i vrijednih umjetničkih slika, knjiga, memorabilija, koje nekadašnji vlasnici prodaju za pokoju kunu.
Jučer, 28. prosinca 2018. navratio sam ne bih li našao koji primjerak starih novina, časopisa i drugih tiskovina koje skupljam pedesetak godina.

Moju pažnju privukle su dvije stvari: velika fotografija dobro uramljenog i uščuvanog “führera” Adolfa Hitlera, koju je očigledno netko pomno pazio i držao u kući obješena na zidu. Možda u nadi da će ga ponovno sresti na povratku iz pakla. Drugi predmet, točnije dva, bile su plakete koje je Auto-moto klub Križevci podijelio 2001. godine, za dugogodišnju suradnju Radio Križevcima i novinaru Mauriziju Novoselu. Prodavač, kojem sam platio po 10 kuna za svaku plaketu, nije mi znao reći kako su se našle kod njega. Jedino da su završile na otpadu. Ne treba sumnjati da se netko, iz samo njemu ili njima poznatog razloga, odlučio riješiti dokaza iz prošlosti križevačkog radija. Dok je Hitler bio dobro uščuvan i na prodaju, po osjetno višoj cijeni, plakete Auto-moto kluba, koji je, gle slučaja, jučer navečer imao godišnju skupštinu, spašene su iz otpada “za siću” i vraćene vlasniku kojem to netko nije znao kulturno učiniti. Baš me zanima što ću naći idućeg petka…

Vezano

Komentari su zatvoreni.