Županija za osnovnoškolce osigurala med lokalnih proizvođača

Foto: OŠ Kalinovac, OŠ Novigrad Podravski

Županija je prijavom na javni poziv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uključila sve osnovnoškolske ustanove kojima je osnivač u provedbu projekta „Školski medni dan“. Nakon projekta Školske sheme, kojim se školarcima osiguravaju besplatni obroci svježeg voća povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, sada će dobivati i svoj obrok meda.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Program Školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, koji će provoditi Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u prvim razredima osnovnih škola na području cijele Republike Hrvatske.

Ciljevi programa su promocija meda lokalnih proizvođača koji su korisnici znaka Med hrvatskih pčelinjaka, povećanje unosa meda u prehranu djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Projekt je predstavljen u svim osnovnim školama kojima je Županija osnivač u petak, 7. prosinca na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, a pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek u Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec djeci je podijelila prigodne poklon pakete koji su sadržavali staklenku meda lokalnih proizvođača, slikovnicu edukativnog karaktera o pčelarstvu te promotivni letak Med hrvatskih pčelinjaka. Med je zapakiran sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u nacionalnu staklenku za med volumena 370 mililitara, a sa Pčelarskom udrugom “Lipa” Koprivnica dogovorene su i edukacije za učenike.

Za provedbu programa osigurana su financijska sredstva kojima se financira nabava meda za raspodjelu učenicima u iznosu 60 kuna po kilogramu meda bez PDV-a, projektom su obuhvaćeni učenici prvih razreda 18 osnovnoškolskih ustanova kojima je osnivač Županija te sedam dobavljača – lokalnih proizvođača (pčelara), koji su za potrebe provedbe projekta osigurali potrebnu količinu meda. Ukupni iznos prava na potporu za sve županijske škole za “Školski medni dan” iznosi 12.636 kuna bez PDV-a i odnosi se na 468 učenika.

Više informacija možete pronaći na: https://www.apprrr.hr/program-skolskog-mednog-dana-i-promocija-meda-hrvatskih-pcelinjaka/

Vezano

Komentari su zatvoreni.