Križevčanin Rudolf Karre i kujica Zara viceprvaci premijerne međunarodne utakmice tartufarskih pasa

Foto: Gordana Čalić Šverko / GlasIstre.hr

U nedjelju je u Livadama kod Motovuna održana prva međunarodna utakmica tartufarskih pasa u traženju bijelog tartufa “Tuber magnatum pico”, u organizaciji poduzeća “Zigante tartufi” i Marija Kolića, tartufara iz Lekenika. Riječ je o prvom takvom službenom natjecanju ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, budući da se do sada redovito tražio crni tartuf, a medijski su ga popratile nacionalne televizije iz Italije i Južne Koreje.

Cilj natjecanja je bio u osam minuta pronaći osam bijelih tartufa. Među desetak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske nastupio je i Križevčanin Rudolf Karre koji je sa sedmogodišnjom kujicom Zarom osvojio drugo mjesto, dok je prvi bio Harsagyi Balazsu iz Mađarske sa psom Saelko, a treći Ivica Kalčić iz Livada i pas Lola. Uz vrijedne nagrade prvoplasiranima pobjednik je dobio i vaučer za 500 eura vrijednu inokulaciju micelijem tartufa za plantažni uzgoj.

– Zara je uvijek u treningu, pas je bitan koliko i tartufar, kako surađuju, kako ga sluša, opisao je Karre kako su se pripremali za ovo natjecanje, istaknuvši ponos zbog vrijednog rezultata koji su postigli u srcu Istre i bavljenja tartufarstvom. Napomenuo je da im je prvo mjesto vjerojatno izmaklo zbog drona, kojim je snimana utakmica, koji je uplašio njegovu Zaru pa su izgubili pola minute.

Zara je pasmine Lagotto Romagnolo (talijanski vodeni pas), koja je prepoznatljiva po snažnoj građi tijela prekrivenog dugom i gustom kovrčavom dlakom koja štiti od trnja, vode i drugih smetnji s kojima se ova pasmina susreće pri radu. Od 15. stoljeća koristi se za lov na vodenu divljač, a kroz povijest su se dokazali i kao odlični psi tartufari, po čemu su i danas najpoznatiji.

Prema pravilima moglo se natjecati s jednim psom, bez uzice i drugih uređaja za kontrolu pasa. Svaki pas imao je točno osam minuta da pronađe osam bijelih tartufa zakopanih u ringu veličine dvadeset puta dvadeset metara na nogometnom igralištu u Livadama, a po isteku vremena tartufar je donio tartufe sucima na stol.

Dvočlani žiri u sastavu Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istra iz Buzeta i Robert Slezak, vlasnik tvrtke Bio-budućnost iz Zagreba, ocjenjivao je četiri kriterija: količinu izvađenih tartufa, suradnju s tartufarom – znači poslušnost i vodljivost te ustrajno traženje i pronalaženje, potom nalaženje i vađenje tartufa koje je podrazumijevalo preciznost markiranja, kopanje s time da je poželjno bilo da pas ne ošteti tartuf i, konačno, strast u pronalaženju tartufa.

Vezano

Komentari su zatvoreni.