Analiza stanja sigurnosti i informacije o radovima na cestama glavne teme sjednice županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama

U prostorijama Županijske uprave održana je 43. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Savjeta Stjepan Peršin.

Na dnevnom redu bila je Analiza sigurnosti prometa na cestama za devet mjeseca 2018. godine, u usporedbi s istim razdobljem 2017. godine, koju je predstavila Mirela Škvorc iz Policijske uprave koprivničko-križevačke, zatim Informacija o radovima na državnim cestama u Županiji, koju je predstavio Stjepan Marković iz Hrvatskih cesta, Informacija o radovima na županijskim i lokalnim cestama koju je predstavio ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić, Izvješće o radu auto klubova u akciji „Sigurno u školu s HAK-om“ o čemu su govorili Boris Dušić iz Auto kluba Koprivnica, Pero Krešić iz Auto kluba Đurđevac te Stjepan Peršin iz Auto moto kluba Križevci. Posljednja točka odnosila se na Izvješće o pripremama za zimsko razdoblje 2018/2019. na državnim, županijskim i lokalnim cestama.

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu za deset mjeseci 2018. godine u usporedbi na isto razdoblje 2017. godine, karakterizira povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 2 posto, smanjenje broja smrtno stradalih za 30 posto, povećanje teško ozlijeđenih osoba za 16 posto, smanjen udio vozača u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola za 21 posto te smanjenje

U raspravu su se uključili skoro svi prisutni, istaknuvši kako je potrebno uvesti kategoriju „novi“ vozači koji nisu vozili više desetaka godina, nakon položenog vozačkog ispita, kao i kategoriju „novi, mladi“ vozači, koji imaju preko 24 godine, a dobivaju prvi put vozačku. Također se razgovaralo i o uvođenju direktive EU liberalizacije tržišta za osposobljavanje za polaganje vozačkog te potrebi psihološko-informativnih sadržaja u medijima, vezano uz upravljanje vozilima nakon konzumiranja alkohola. Zaključeno je kako je bitno smanjen broj poginulih od 1990. godine do 2018. godine.

Stjepan Marković iz Hrvatskih cesta napomenuo je kako je većina radova spomenuta na 42. sjednici dovršena ili će biti do kraja 2018., dok je ravnatelj Guzalić podsjetio kako je ŽUC dobio dodatna sredstva od Ministarstva, te kako je realizirano 15 projekata, a nastavlja se postavljanje svjetlosne signalizacije u blizini škola. Ujedno je skrenuo pažnju na prometovanje teških traktora (preko 40 tona) koji odvoze otpadni materijal iz bioplinske elektrane te utječu na uništavanje lokalnih cesta.

U nastavku sjednice bilo je govora o pripremi djece 5. razreda za vožnju biciklom, elektroničko polaganje ispita i stjecanje vozačke dozvole te je ukazano na potrebu uključivanja svih osnovnih škola na Županiji u taj program.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.