U subotu 3. studenog na Strossu 13. Velika martinjska špelancija

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Križevaca, Zajednica Udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Udruga vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci pozivaju na Veliku martinjsku špelanciju, koja će se održati u subotu, 3. studenog od 14 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima.

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već tradicionalno organizira Veliku martinjsku špelanciju – sastanak pedesetak meštri martinjskog ceremonijala iz cijele Hrvatske.

Oni će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima,  kojemu će predati pečat i kapu simbole vinovlasti. Veliki meštar martinjskog ceremonijala izabire ime pod kojim će obnašati svoj „vinifikat“ narednih godinu dana, propisuje od kada do kada se održava Martinje, po kojim pravilima te izdaje testemoniume meštrima martinjskog ceremonijala da idu u svijet širiti «vinovjeru».

Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju „krsni list“ kao dokaznicu da je „poganin“ mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila. Osim u programu posjetitelji mogu uživati i u dobroj kapljici koju će im na degustaciju ponuditi eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinogradara i vinara iz Koprivničko-križevačke županije.

Pozivamo i Vas da nam se pridružite u Križevcima, 3. studenoga 2018. godine (subota) od 14,00 popodne. Sve informacije možete dobiti u TZ Koprivničko-križevačke županije na telefon 048/624-408 ili mobitel 098/305 – 186 (Krešimir Blažek, koordinator manifestacije).

PROGRAM
14:00   Početak programa na štandovima : vinari i udruge vinara, turističke zajednice, kućne radinosti i ostali izlagači (Križevci, Strossmayerov trg)

15:00   Povorka sudionika Vinode kroz grad (dobošari, kuburaši, martinjski meštri, Križevačka djevojačka straža, Gruntovčani, vinski vitezovi)

15:30  Sraz Gruntovčana z Podravine i Križevačkih purgera

  • Prijem martinjskih meštri na Strossmayerovom trgu (gradonačelnik i župan)
  • Predstavljanje martinjskih meštri i njihovi pozdravi, pozdravi  domaćina

16:00   Početak redovne godišnje VINODE uz pucnjeve koprivničkih kuburaša

  • Izbor Velikog meštra martinjskog ceremonijala
  • Riječ novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala
  • Vinifikacija novih Martinjskih meštri (pripravnika, kandidata i martinjskih meštri)

17:00  OBJAVA POČETKA KRŠTENJA MOŠTA

  • Krštenje prinesenih mošteva i podjela krsnih listova
  • Martinjsko  veselje na trgu

18:00 – FESTIVAL DOBRE KAPLJICE uz tamburaše pod šatorom na Strossmayerovom trgu

Vezano

Komentari su zatvoreni.