Znanstveno o bunama prije četvrt tisućljeća

Znanstveni_skup_povjesnicara.JPGDanas, 16. prosinca u Velikom Ravnu pored Križevaca a sutra, 17. u Koprivnici, obilježava se 250 godina od seljačkih buna u nekadašnjoj Križevačkoj županiji i Varaždinskom generalatu. U prigodi obljetnice održava se Treća međunarodna znanstvena konferencija izvedbenog projekta Podravska višegraničja. Dio je to međunarodnog istraživačkog projekta "Triplex confinium – hrvatska višegraničja u euromediteranskom kontekstu", s naglaskom na društvene i gospodarske promjene između legalnih praksi i nasilja početkom 1755. godine.

Predjednik znanstvenog odbora projekta prof. dr. Drago Roksandić, upozorio je da "iako su ti događaji uzrokovali tektonski utjecaj u hrvatskoj povijesti i otvorili proces osuvremenjenja Hrvatske odozdo, iz puka, što je dotad bio presedan, to je razdoblje dosad iz raznih razloga bilo nedovoljno istraženo".

Rezultate svojih istraživanja, na temelju dosad malo poznate arhivske građe i dokumenata iz Beča i Budimpešte, pripremilo je 19 znanstvenika – među kojima više mladih povjesničara – iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.
Organizatori ovoga skupa su Zavod za hrvatsku povijest Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te Povijesna društva Križevaca i Koprivnice.
U sklopu skupa danas je u zgradi Područne škole Ljudevita Modeca u Velikom Ravnu otkrivena spomen ploča u povodu 250. obljetnice Velike ravenske bune i 140 godina školstva u tome mjestu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.