Županija ugovorila energetsku obnovu škola i nabavu medicinske opreme

U petak, 19. listopada u prostorijama Županijske uprave, župan Darko Koren potpisao je ugovore izrade glavnih projekata za energetsku obnovu zgrada škola u Novigradu Podravskom, Ferdinandovcu, Đelekovcu i Velikom Pogancu te poslovne zgrade Koprivničko-križevačke županije na Florijanskom trgu u Koprivnici, kao i ugovore za nabavu medicinske opreme u sklopu projekta POZDRAV.

Prilikom potpisivanja ugovora za energetsku obnovu, koji su zajedno vrijedni oko 380 tisuća kuna, župan je kazao: „Još prije nekoliko godina prepoznali važnost ulaganja u energetsku učinkovitost te trenutno posjedujemo 29 energetskih certifikata za osnovne, područne i srednje škole, sportske dvorane te učenički dom. Cilj nam je osigurati bolje uvjete rada u školama i ostvariti značajne financijske uštede, a u ovakvoj dinamici od nekoliko projekata godišnje planiramo nastaviti s energetskim obnovama. Također, ove godine imamo dva kapitalna projekta energetske obnove škola u Virju i Drnju, koji su vrijedni 9 milijuna kuna, od čega najveći dio sufinancira Europska unija, a sudjeluju i Ministarstvo i Županija iz vlastitog proračuna. U obje škole planira se ušteda energije do 70 posto.“

Izvršitelj izrade glavnog projekta za zgradu Koprivničko-križevačke županije koja se nalazi na Florijanskom trgu u Koprivnici je tvrtka Valenčak d.o.o, a potpisivanju ugovora prisustvovala je direktorica Zvjezdana Martinović koja je zahvalila Županiji na pruženoj prilici, dodavši kako imaju mnogo iskustava s energetskim obnovama.

Drugo potpisivanje ugovora odnosilo se nabavu medicinske opreme vrijedne 2,7 milijuna kuna u sklopu projekta POZDRAV, a potpisivanju su u ime isporučitelja prisustvovali direktorica tvrtke Medexpert d.o.o. Sanja Mikuš sa suradnicima te direktor tvrtke FESTTA d.o.o. Zdenko Iveković.

Župan je podsjetio kako je svrha projekta poboljšavanje uvjeta usluga primarne zdravstvene zaštite na području Županije te kako je vrijedan preko 8 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 6,7 milijuna kuna.

U sklopu prve faze projekta nedavno su dovršeni građevinski radovi i manji infrastrukturni zahvati u ambulantama u ruralnim područjima, a nabavljena je i medicinska oprema za ginekološke ordinacije vrijedna 260 tisuća kuna. Među medicinskom opremom za koju danas potpisujemo ugovore potrebno je izdvojiti ultrazvučnu opremu vrijednu 1,1 milijun kuna te ostalu opremu koja će značajno utjecati na kvalitetu zdravstvenih usluga.“, dodao je župan te zahvalio svima uključenima u projekt.

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Marija Krajina kazala je kako je POZDRAV hvalevrijedan projekt te je istaknula kako su kroz njegove aktivnosti poboljšani uvjeti rada ambulanti liječnika u koncesijama, ugrađene su taktilne staze za slijepe i slabovidne osobe gdje je bilo potrebno, a adaptirane su elektroinstalacije u sve tri ispostave Doma. Također je istaknula kako je kod nabave opreme, uz ultrazvuke, važno spomenuti i prenosive EKG aparate, holter, AVD defibrilatore, spirometre i setove za reanimaciju i kirurške obrade rana te kako predstoji treća faza kad će se nabaviti oprema za još nekoliko ordinacija, primjerice dentalne zdravstvene zaštite i fizikalne rehabilitacije.

Sredstva za projekt POZDRAV osigurana su preko Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ od Europskog fonda za regionalni razvoj, a traje do 11. lipnja 2019. godine. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić te županijski pročelnici.

Vezano

Komentari su zatvoreni.