Luka Lovreković osvojio 3. nagradu na prestižnom natjecanju ‘Papandopulo’

Foto: facebook.com/natjecanjepapandopulo

Od 28. rujna do 3. listopada u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu se održalo sedmo hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Riječ je o prestižnoj godišnjoj manifestaciji u više natjecateljskih kategorija otvorenoj glazbenicima iz Hrvatske do 35 godina starosti, a ove godine su kategorije bile gitara, violončelo i kontrabas.

Na svečanoj podjeli nagrada ocjenjivački sud proglasio je dobitnike u sve tri kategorije i dodijelio nagrade najboljima, među kojima je 3. nagradu u kategoriji gitare, nakon dva izlučna kruga i nastupa u finalu, osvojio i dvadesetdvogodišnji Križevčanin Luka Lovreković. Značaj ove nagrade tim je veći jer 1. nagrada u toj kategoriji nije dodijeljena, dok su 2. nagradu osvojili Divna Šimatović i Luka Vidović. Uz Lovrekovića, 3. nagradu je osvojio i Antun Iveković.

– Natjecanje je bilo naporno, tri kruga u pet dana, ali super rezultat! Sve su to kolege i prijatelji koje znam godinama tako da mi je super drago zbog svih, izjavio je Lovreković za Križevci.info, naglasivši da se natjecanje za gitaru održava svake četiri godine. Njemu sad, kaže, slijedi barem tjedan dana odmora, nakon višetjednih priprema.

Zahvaljujući partnerima, laureati natjecanja nastupiti će u sezonama Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačkih solista, Hrvatskog komornog orkestra, održat će nastup u ciklusu Mladi za mlade HGM-a te nastup na Vukovarskom komornom festivalu 2019. i nastup na festivalu Dani Milka Kelemena. Ljubaznošću tvrtke Accord Case iz Pule prvonagrađeni su dobili i posebne nagrade, kutije za instrumente.

Kao i ranijih godina, mladim glazbenicima je osigurano studijsko snimanje za Hrvatsku radioteleviziju, dok su svi prvoplasirani osvojili i solistički nastup na Svečanom koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a, koji će se održati 25. listopada 2018. godine u Velikoj dvorani Doma HV Zvonimir.

U nastojanju da se mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruži što širi raspon profesionalnih mogućnosti te da ih se već tijekom školovanja uputi u slojevitost i konkurentnost klasične glazbene scene, ovo natjecanje su još 2012. godine pokrenuli Institut hrvatske glazbe (IHG) i Hrvatska radiotelevizija, a nakon gašenja IHG-a 2015. godine, natjecanje se odvija pod okriljem UNISON-a – Hrvatskog glazbenog saveza.

Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija, uz pjevanje, dirigiranje i skladanje, natjecanje je i platforma za okupljanje i pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba: Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Međunarodno natjecanje mladih dirigenta Lovro von Matačić, Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro te Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.