Bivši atletičari druženjem obilježili 55 godina svoje ‘kraljice sportova’, zauzevši se za Ratarsku šumu

“Da se nekom čarolijom vratite u svoju mladost postigli biste opet vrhunske uspjehe kao što ste ih postizali prije 50 i više godina!”.
Tim riječima prof. Mladen Pavljak, jedan od osnivača prvog križevačkog atletskog kluba “Kalnik”, pozdravio je danas bivše atletičarke, atletičare i atletske djelatnike, na druženju u restoranu Calypso povodom 55 godina postojanja organiziranog bavljenja “kraljicom sportova” u Križevcima.
Na povijest kluba, prvih natjecanja i treninge u Ratarskoj šumi, te na prve korake peterostrukog hrvatskog olimpijca Branka Zorka, sudionike je podsjetio dr. Mirko Csik, ginekolog i nekadašnji srednjeprugaški prvak Hrvatske. I Csik i Pavljak i Ivanka Krofl posebno su se založili za uređenje Ratarske šume koja je križevačkim trkačima, ali ne samo njima, bila i ostala do dana današnjega kolijevka atletike, prozvavši grad da spava. Zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško je odgovorio da gradska vlast nikako ne spava, već pokušava, u dogovoru s Hrvatskim šumama, proglasiti Ratarsku šumu gradskom šumom na korist trkača i šetača. Na žalost državna je administracija spora, a Hrvatskim šumama je važnija sječa i izvoz stabala, ne mareći za prirodnu atletsku stazu, istaknuo je. Ujedno je podsjetio kako gradska uprava ima pripremljeni projekt uređenja cjelokupnog atletskog borilišta, spreman za prijavu na natječaj iz programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, čija se objava uskoro očekuje. “Možete si zapisati da ćete 60. obljetnicu atletskog kluba moći obilježiti na uređenom atletskom borilištu”, obećao je Šaško. Podršku uređenju sportskog kompleksa dali su i Branislav Pengov, predsjednik Zajednice športskih udruga Križevci, i Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam u gradskoj upravi.
Korice
Podsjetimo kako bi se realizacijom projekta konačno riješio problem nedostatka adekvatnih uvjeta za trening atletičarki i atletičara, koji treniraju na šljaci i na staroj rubcor stazi (svojevremenom daru atletskog kluba Kladivar iz Celja gdje je Pavljak bio višegodišnji trener).
Sudionici današnjega druženja pljeskom su i minutom šutnje odali počast umrlim atletičarima i sportskim djelatnicima Dragi Mališi, Ivici Markulinu-Markasu, Ivanu Filipanu-Fići, Zlatku Kopsi, dr. Ivanu Sakaču, Željku Kauriću, Zdenku Rddmanu, Nikici Markulinu, Ranku Saviću, Jaroslavu Palijanu, Mladenu Brumenu, Ivanu Urbanu, Zvonku Petranoviću, Marcelu Jelaku, Stjepanu Golešu, Emilu Jeliću, Ljudevitu Csiku, Vladimiru Nemetu i Ivanu Seljancu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.