Predstavljena nalazišta na lokalitetima Poljana Križevačka 1 i 2

U Likovnoj galeriji je u srijedu, 5. rujna otvorena izložba pod nazivom „Poljana Križevačka 1 i 2“ koja predstavlja nove spoznaje o prošlosti križevačke okolice. Riječ je o arheološkim lokalitetima pod nazivom Poljana Križevačka 1 i Poljana Križevačka 2 na kojima je 2011. i 2012. godine Institut za arheologiju proveo zaštitna arheološka istraživanja koja su prethodila izgradnji brze ceste, uvodno je napomenula v.d. ravnateljice Gradskog muzeja Križevci Lana Okroša Rožić.

Voditelj ovih istraživanja bio je ravnatelj Instituta za arheologiju Marko Dizdar koji je prilikom otvorenja izložbe istaknuo kako su istraživanjima otkriveni tragovi naseljavanja iz bakrenog, brončanog, mlađeg željeznog dobra, rimskog razdoblja i srednjeg vijeka. Dodao je kako Institut ima namjeru do kraja završiti obradu nalazišta Poljana i na kraju pokazati ono najbolje na ponos svim stanovnicima.

Izložbu je otvorenom proglasio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb i turizam Sandro Novosel naglasivši: „Veliko mi je zadovoljstvo što je Gradski muzej uz svestranu pomoć arheologa uspio iskopati ove vrijedne nalaze što omogućuje da u sadašnjosti svjedočimo dugoj civilizaciji Križevaca“.

Izložba ostaje otvorena do 22. rujna, a u utorak, 12. rujna u 18,00 sati te u utorak, 18. rujna u 19,30 održat će se predavanja na kojima će se detaljnije predstaviti rezultati provedenih istraživanja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.