Ekskluzivno – 632. izdanje Poslovnog kluba na Culture Shocku – Đuro Tomljenović nikad nije i neće šutjeti

Gosta druge tribine ovogodišnjeg bogatog izdanja 7. Culture Shock Festivala u Križevcima i nije trebalo posebno predstavljati – Đuro Tomljenović znanac je i znalac s malih ekrana, urednik i voditelj  sad već ukinute HTV-ove gospodarstvene emisije „Poslovni klub“, kao i sezonskih serijala na temu turizma  koji su, pokretanjem raznih akcija i inicijativa, pozitivno utjecali na razvoj i uređenje jadranskih turističkih destinacija. Tomljenovićev mikroekonomski pristup makroekonomiji učinio ga je vjerojatno boljom „bazom podataka“ o hrvatskim poslovnim subjektima od one koju prikuplja, obrađuje i ažurira Hrvatska gospodarska komora.

Svakodnevna zasićenost gospodarskim temama i ekonomskim problemima zemlje odrazila se i na nešto manjem odazivu publike u Klubu kulture (no, smatramo, ipak dovoljnom)  koja je, kao uvod u tribinu, imala prilike pogledati presjek nekih od značajnih emisija „Poslovnog kluba“ nastalih u proteklih 10 godina, a u kojima je Tomljenović gotovo apokaliptično predviđao posljedice loše donesenih, tada „friških“ ekonomskih i političkih odluka u Hrvatskoj.

Ekonomskim znanjem i novinarskom elokventnošću, Đuro Tomljenović je s lakoćom prelazio iz jedne gospodarske grane u drugu, iz jednog u drugi sektor, pročešljao je  monetarnu i fiskalnu politiku, natalitet i mortalitet, neodržive socijalne mjere, prošlost, sadašnjost i budućnost politike, ministre, gospodarstvenike, predsjednike, susjede, rođake, kolege, poznanike, aktualna društvena zbivanja u zemlji i inozemstvu, te sve potkrijepio i brojkama, postocima, koeficijentima i indeksima.

Nakon  19 godina emitiranja emisije koja je više opisivala društveni kaos nego red, a čiju je realizaciju i asistenciju vodila naša sugrađanka i članica udruge P.O.I.N.T. Slavica Grahovar, Tomljenović ipak ima vjere da se poredak i srozane društvene vrijednosti daju obnoviti i da Hrvatska ima šanse postati zemlja prosperiteta, da hrvatski Jadran može postati kao franscuska, a ne turska rivijera, te da će žitelji Lijepe naše biti ponosni ne samo na nacionalne simbole nego i na pametno državno vodstvo.

Ukidanjem njegovih, svojevrsnih pola sata istine pitanje je kada će se na našoj jedinoj državnoj televiziji pojaviti novinar koji će sličnom britkošću, iskustvom i bez dlake na jeziku propovijedati puno unaprijed o propuštenim prilikama i posljedicama ishitreno donesenih državnih odluka radi preživljavanja, i hoće li njegovi nasljednici s pokrićem moći reći njegovu posljednje izrečenu rečenicu u posljednoj emisiji „Poslovnog kluba“: „Nemojte reći da su novinari ove emisije šutjeli“.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.