Ravnateljima osnovnih škola podijeljeni sigurnosni trokuti za 1045 prvašića

Kako bi se na prigodan način obilježio početak nastave, i ove su godine u organizaciji Koprivničko-križevačke županije i Županijske uprave za ceste ravnateljima svih osnovnih škola na području Županije uručeni sigurnosni trokuti za učenike prvih razreda, njih 1045, s ciljem da budu što uočljiviji u prometu.

Ravnatelje i druge predstavnike škola, koji su se okupili na radnom sastanku, pozdravio je župan Darko Koren, napomenuvši kako su ove godine odlučili doprinijeti većoj sigurnosti prvašića kroz reflektirajuće trokute te je zahvalio ŽUC-u na podršci i donaciji. Ujedno je dodao kako Županija upravlja s 18 osnovnih škola, u sklopu kojih djeluju 43 područne, osam srednjih škola i učeničkim domom, a u osnovne škole, prema trenutno dostupnim podacima, ide 8.809 učenika (konačni podaci za osnovne i srednje škole znat će se oko 15. rujna).

Župan je podsjetio kako su u školama u tijeku ljetni radovi, kao i redovito održavanje, te je spomenuo dva kapitalna projekta energetske obnove školskih zgrada u Virju i Drnju.

Ukupno ulaganje vrijedno je 10,5 milijuna kuna, od čega 9 milijuna otpada na energetske obnove u Virju i Drnju. Radi se u osnovnim školama Ferdinandovac, Koprivnički Ivanec, Đelekovcu, Kalniku, Goli te u područnim školama u Velikom Pogancu, Crncu, Podravskim Sesvetama, Maloj Mučnoj, Velikom Botinovcu i Prugovcu, dok je u planu i Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec te Kutnjak. Osim promjene dotrajale stolarije i parketa, popravljaju se krovišta, rekonstruira se grijanje te se adaptiraju prostori.“, pojasnio je župan.

Župan je dodao kako će se svake godine nastojati energetski unaprijediti neki od školskih objekata, ovisno o mogućnostima županijskog proračuna, kako bi se omogućili bolji uvjeti učenicima i zaposlenicima škola, ali i ostvarile značajne financijske uštede na energentima.

Također, nastavljamo sa sufinanciranjem prijevoza učenika, što je najdirektnija pomoć roditeljima, te s projektima pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, besplatne školske prehrane za učenike slabijeg imovnog stanja te Školske sheme, odnosno besplatnih obroka svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Ove školske godine bit će osigurano 58 pomoćnika u nastavi za 67 djece s teškoćama u razvoju, a raspisani su i novi pozivi za osiguravanje školske prehrane i Školsku shemu, za koje su škole iskazale velik interes.“, dodao je župan. Ujedno je spomenuo kako je Županija, prema podacima Državnog ureda za reviziju o provedenoj reviziji učinkovitosti kapitalnih ulaganja u osnovne i srednje škole na području Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2014. do 2016. godine, obzirom na broj škola kojima je osnivač, imala najveća ulaganja (u odnosu na gradove Koprivnicu, Križevce i Đurđevac.) Ukupni rashodi za kapitalna ulaganja u osnovne i srednje škole te učenički dom iznosili su 38,5 milijuna kuna, od čega je Županija iz vlastitih proračunskih sredstava izdvojila čak 23,3 milijuna kuna.

Na kraju svog obraćanja, župan je uputio poruku svim učenicima, učiteljima i roditeljima: „Želimo vam mnogo uspjeha i sreće u novoj školskoj godini, učenicima da ostvare dobre rezultate, učiteljima da svoju misiju i poziv prenesu na najbolji mogući način, a roditeljima da sve to skupa savladaju bez mnogo stresa. Molimo vozače da obrate pažnju na školarce, a posebno na prvašiće, te da od ponedjeljka opreznije voze i pridržavaju se propisa kako bi zaštitili djecu.“

Ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić kazao je kako se uvijek rado odazivaju ovoj akciji kojom se nabavom rekvizita pomaže većoj sigurnosti djece u prometu.

Ove smo godine odlučili nabaviti sigurnosne trokute koji se vrlo jednostavno nose, imaju reflektirajuće trakice naprijed i iza, te molim ravnatelje da prenesu djeci i roditeljima da ih svakodnevno koriste. Ako to doprinese sprečavanju ozljeđivanja makar jednog djeteta, mi ćemo smatrati kako smo ispunili svoju misiju. Prvašićima želim sretne prve korake te još jednom apeliram na vozače da obrate pozornost na djecu i čuvaju ih.“, istaknuo je ravnatelj Guzalić te okupljene upoznao i s drugom akcijom koju provodi ŽUC. Naime, riječ je o postavljanju svjetlosne LED prometne signalizacije koja se nalazi na javnim cestama uz škole, što je vrlo djelotvorno kao upozorenje vozačima. Projekt se provodi već treću godinu, ove je godine nabavljeno 20 kompleta koji će biti postavljeni diljem Županije, što će biti ukupno 27 lokacija. Obzirom na to da su se uvjerili u korist ovakvog sustava, ravnatelj je dodao kako će nastaviti s projektom kako bi obuhvatili sve škole uz javne ceste.

U ime ravnatelja obratio se ravnatelj Osnovne škole Kloštar Podravski Mirko Šandrovčan koji je uputio zahvale Županiji i ŽUC-u na brizi na školarce, uz želje za uspješnim početkom nove školske godine.

U nastavku sastanka uslijedio je radni dio na kojemu je bilo riječi o donošenju novih statuta škola, u skladu sa zakonskim obvezama, najavi novog projekta razvoja sustava prehrane i organizacije rada školskih kuhinja, nastavku projekta promicanja istine o Domovinskom ratu, Školskoj shemi, domaćinstvima natjecanja i ostalim aktualnostima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.