Završetak “Filmskog ljeta uz KineDok” filmom “Bez zaklona”

KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Provodi se uz podršku zaklade Kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a održava se na često netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije – od kafića i klubova, preko domova kulture i galerija ili u sklopu drugih kulturnih i filmskih manifestacija. Cilj KineDoka je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici te razviti dijalog o društveno važnim temama.

U sklopu projekta, u organizaciji Udruge K.V.A.R.K. na otvorenoj terasi Galerije K2 održano je deset projekcija dugometražnih dokumentaraca, a među njima su se našle festivalske uspješnice, kao i lokalni hitovi iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Norveške, Bugarske i Hrvatske.

Projekcija posljednjeg dokumentarnog filma, “Bez zaklona”, održati će se u utorak, 28. kolovoza, s početkom u 21 sat!

Punih 5 godna, filmska kamera prati Norija Sharifa, predanog medicinskog brata u hitnoj službi bolnice u Jalawli nedaleko Baghdada. Ovo područje danas je poznato i kao središte iračkog “trokuta smrti”, a film daje neposredan uvid u dramatične promjene, priče preživjelih i nezamislive životne situacije.

Kada mu prijatelj, filmski redatelj, preda malu video kameru i zamoli da snimi svoj život, rezultat toga dnevnika ustrajnosti i patnje ima sirovu neposrednost u kojoj se ogleda ne samo razaranje zemlje te patnje pojedinaca i naroda, već i kako sama empatija postaje kolateralna žrtva sumanotog slijeda zbivanja u Iraku. U trenutnu kada Nori zajedno sa svojom obitelji mora pobjeći iz zemlje, kameru okreće prema sebi…

Vrijeme: 86
Redatelj: Zaradasht Ahmed
Godina: 2016
Zemlja: Norveška, Švedska
Distribucija: East Village Entertainment

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.