‘Spokoj’ Ivana Mušleka pobjednička fotografija međunarodne izložbe ‘Around the World’

Foto: Ivan Mušlek

Od 6. do 14. srpnja u Galeriji K2 u Križevcima je bila postavljena međunarodna foto-izložba “Around the world”, s izloženih 30 fotografija profesionalnih fotografa i amatera, koje je među svim prijavama pristiglim na natječaj odabrao stručni žiri sastavljen od profesionalnog fotografa, likovnog umjetnika i dviju članica organizacijskog tima iz križevačke udruge K.V.A.R.K. Izloženi su radovi koji prenose autorovo iskustvo kulturne raznolikosti.

Najviše glasova posjetitelja izložbe dobio je rad Spokoj Ivana Mušleka, dok su Jutarnja molitva Domagoja Brkanovića i Myanmar monk Petre Fruk dobili isti broj glasova. Nakon vijećanja žirija, odlučeno je da dvije glavne nagrade odlaze autorima Ivanu Mušleku i Domagoju Brkanoviću, a za autoricu Petru Fruk organizatori su također osigurali nagradu. Autori su nagrađeni fotografskom monografijom o Hrvatskoj, a fotografije su im razvijene na platno.

Pobjednička fotografija je snimljena za vrijeme turističkog obilaska jednog od najpoznatijih simbola Istanbula – Aja Sofije, 19. rujna 2017. godine u 9:06 sati, slijedi autorov opis: “Meni osobno značajna je jer je zanimljivi prikaz odnosno podsjećanje na to kako je vjera kroz povijest često bila uzrok sukoba. Aja Sofija je sagrađena kao crkva, da bi 1000 godina nakon bila prenamijenjena u džamiju (pri čemu je počinjen pokolj građana koji su se u njoj sakrili od otomanske okupacije grada). U prvoj polovici 20. stoljeća, prenamjenjena je u muzej. Ova slika snimljena je u vrlo pacifističkom okruženju, s jedne strane imamo vjernike, s druge turiste, dok je tu nazočna i mačka kao svojevrsni simbol Istanbula. U slici je utjelovljeno ono što vjera mora predstavljati – simbol mira i prijateljstva između različitih bića.”

Domagoj Brkanović svoju fotografiju “Jutarnja molitva” opisuje sljedećim riječima: “Vrlo draga fotografija, slikana u Abu Dhabiju 2018. godine, džamija šeika Zajeda i predstavlja jutarnju šetnju džamijom do dvorane za molitvu.” Petra Fruk je za svoj uradak “Mynamar monk” kazala sljedeće: “Snimljena u studenom 2017. u Mijanmaru, u jednom drevnom budističkom hramu. Slika prikazuje budističkog redovnika koji je zadovoljno pristao biti fotografiran što mu je bilo jako smiješno jer se osjećao kao filmska zvijezda kako je rekao.”​

Sve izložene fotografije prikazale su različite momente kulturne raznolikosti – običaje, slavlja, emocije, ljubav i poštovanje bilo koje kulture na našem planetu te ističu bogatstvo i kompleksnost koje naše društvo čine predivnim, intrigantnim i inspirirajućim mjestom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.