Kradljivci svile, Medeja i druge nove knjige u Gradskoj knjižnici

Stručno-znanstveni odjel: IZVANZEMALJAC: PRVI TRAG INTELIGENTNOGA ŽIVOTA IZVAN ZEMLJE / Avi Loeb; preveli s engleskoga Davor Lerinc i Ruđer Jeny. – Zagreb: Znanje, 2022.
Ugledni harvardski astronom iznosi svoju kontroverznu teoriju o posjetu izvanzemaljske tehnologije našem Sunčevu sustavu. Potkraj 2017. godine znanstvenici su u havajskom opservatoriju uočili objekt koji je projurio Sunčevim sustavom. Kretao se toliko brzo da je mogao potjecati samo s druge zvijezde. Vodeći harvardski astronom Avi Loeb ustvrdio je da to nije bio asteroid, jer bio je prebrz i imao je neobičnu putanju, a za sobom nije ostavio plinski trag ili krhotine. Stoga je pretpostavio kako je riječ o objektu koji je proizvela daleka izvanzemaljska civilizacija. U knjizi Izvanzemaljac Loeb čitatelja upoznaje s uzbudljivom pričom o prvom međuzvjezdanom posjetitelju uočenom u Sunčevu sustavu. Iznosi svoju kontroverznu teoriju i teške posljedice koje iz nje proizlaze: za znanost, religiju i budućnost naše vrste i našega planeta. Potiče čitatelja da posegne za zvijezdama i kritički razmišlja o tajnama svemira, koliko se god čudnima doimale.

Beletristika: KRADLJIVCI SVILE / Dirk Husemann; preveo s njemačkoga Igor Crnković. – Zagreb:Znanje, 2022.
Bizant, 552. n.e.: carevi izaslanici Taurus i Olimpiodor putuju u daleku Kinu s namjerom da otkriju najčuvaniju tajnu te zemlje: kako nastaje svila. Uspijevaju ukrasti dudove svilce i prerušeni u budističke redovnike pokušavaju plijen sigurno prenijeti u Bizant, osam tisuća milja Putem svile. Ali tajna proizvodnje svile znači život čitavim narodima, te se ubrzo organizira potjera za kradljivcima. No najgori neprijatelj dvojici lopova nisu progonitelji, već vrijeme. Ako se dragocjeni svilci izlegu iz svojih čahura tijekom putovanja, uginut će. A oni se, po cijenu života, u Bizant ne smiju vratiti praznih ruku.

Dječji odjel: JA ZMAJICA / Tamara Bakran; [ilustratorica Željka Gradski]. – Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2022.

Deset priča u kojima se autorica trudi kroz tekst protkati humor, začaranost ljepotom i pustolovinom, ali i opisati neke realne životne situacije, svakodnevne dječje emocije, njihove želje, strahove. Očarana je dječjom sposobnošću lakoće prelaska iz zbilje u san, čak nepriznavanjem bitne razlike između ta dva svijeta te nastoji pisati na taj način. Na svakom koraku mogu se tako zateći i mitska bića, bića iz bajki, a njihova pojavnost ne iznenađuje, dapače, prirodna je. Osim fluidnosti i protočnosti svih tih zbilja, inzistira se i na poetičnim opisima, pjesničkom oduševljenju, svojevrsnom baroknošću jezika, imajući u vidu uvjerenje da se kod djece od malih nogu treba njegovati i ljubav prema poeziji i poticati sloboda koju pruža pjesničko promatranje svijeta, kao i ljubav prema jeziku.

Odjel za mlade: MEDEJA / [crtež Nancy] Pena; [scenarij Blandine] Le Callet ; [prijevod Tony Šercer]. – Zagreb: Naklada Fibra, 2022.
Stipovska interpretacija mita o Medeji. Citat iz stripa: Medeja bestidnica. Medeja vještica, ubojica. Medeja čudovište. Eto što govore o meni. Ljudi pamte samo ono što im odgovara. Sred sile glasova što odzvanjaju nada mnom, vrijeme je da i ja progovorim; vrijeme je da ispripovjedim priču o svom životu. I da istina najzad izađe na vidjelo.

Nancy Peña je francuska strip-autorica i dječja ilustratorica. Među njene najpoznatije radove svakako se ubraja višestruko nagrađivani strip Medeja u kojem surađuje s proslavljenom književnicom i sveučilišnom profesoricom antičke kulture, Blandine Le Callet. Strip je naišao na ogroman uspjeh kod publike, te same pohvale od kritike. Ušao je u izbor Međunarodne smotre stripa u Angoulemeu, na kojem je ocijenjen kao jedan od 100 najboljih stripova stoljeća.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.