U našoj županiji alkohol više puta na mjesec pije 40 posto srednjoškolaca

Foto: pixabay.com

Alkoholna pića
Čak 82,3% srednjoškolaca u županiji nikad, srećom, nije probalo opojne droge, a porastao je i broj učenika koji nikad nisu kušali alkohol.

U Koprivničko-križevačkoj županiji 19,6 posto srednjoškolaca svaki dan puši, 3,9 posto ih gotovo svakodnevno pije alkoholna pića, 1,1 posto redovito konzumira drogu, a četiri posto gotovo svaki dan igra igre na sreću. Među mladićima završnih razreda broj aktivnih pušača penje na 31,4 posto. Na sreću, većina srednjoškolaca, njih 82,3 posto, nikad nije probala opojne droge.

Najviše ih kušalo marihuanu

To su neki od zaključaka istraživanja o zloupotrebi sredstava ovisnosti među učenicima srednjih škola u Koprivničko-križevačke županije provedenog prošle godine. Prim. dr. sc. Davorka Gazdek istražila je stanje i trendove zloupotrebe sredstava ovisnosti među srednjoškolcima i usporedila ih s 2002., 2007. i 2012. godinom, a rezultate je nedavno objavio županijski Zavod za javno zdravstvo. Anketa provedena lani među 2010 učenika pokazala je da ih je 17,7 posto probalo neku od droga, a u više od polovice slučajeva radilo se o marihuani. – Ohrabruje podatak kako je u opadanju udio učenika koji svakodnevno puše i da je porastao udio učenika koji nikada nisu konzumirali alkohol. No zabrinjava ponovni porast udjela srednjoškolaca koji su probali opojne droge i povremeno ih konzumiraju premda je ostao relativno mali i stabilan broj srednjoškolaca koji redovito i svakodnevno konzumiraju neku opojnu drogu, takvih je 1,1 posto. Drogu češće konzumiraju mladići nego djevojke te srednjoškolci završnih razreda.

Pušači u šestom razredu

Najčešće se konzumira marihuana, ali je u porastu konzumiranje sintetičkih droga – navodi autorica. Sintetičke droge poput galaxyja i spicea su dostupnije. Alkohol je probalo čak 85,2 posto učenika. Oko 40 posto ispitanika alkoholna pića konzumira nekoliko puta mjesečno. Većina učenika, njih 73,5 posto, izjavilo je da je bilo pijano, njih 16,5 posto samo jednom u životu. Prvi se put ispitivalo iskustvo s igranjem igara na sreću. Četiri posto učenika igra ih gotovo svaki dan, a 27,9 posto reklo je da ima iskustvo s igranjem igara na sreću. U Zavodu za javno zdravstvo KKŽ-a, na sastanku koordinatora “Otvorenog kišobrana”, programa prevencije ovisničkih ponašanja među učenicima šestih razreda koji provodi Centar za prevenciju ovisnosti u suradnji s osnovnim školama, Nadica Puškaš, mag. socijalnog rada, rekla je da je 20 posto učenika šestih razreda imalo prva iskustva s pušenjem, a 59 posto s pijenjem alkohola. Još 2009. godine uočen je trend pada udjela djece koja su probala pušiti, a od 2015. i trend pada broja djece koja su probala piti alkohol.

   

Izvor Večernji.hr
Vezano

Komentari su zatvoreni.