U utorak u Gradskoj knjižnici otvorenje izložbe skulptura

U utorak 10. travnja 2018. u 19 sati u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci bit će otvorena izložba skulptura „Školjke i oblici“ autora Mladena Kefelje. Mladen Kefelja rođen je 1949. godine u Beletincu, nedaleko Novog Marofa. Osnovnu školu završio je u Križevcima, a srednju poljoprivrednu u Bjelovaru. Svoja prva saznanja o slikarstvu dobiva u osnovnoj školi od izuzetnog pedagoga i nastavnika likovnog odgoja Dragutina Ančića, a intenzivno se bavi slikarstvom od 1970. godine. Član je Hrvatskog društva Naivnih umjetnika od 1975. godine. Do sad je izlagao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i 53 puta samostalno. Ulazak je slobodan.

Iz kataloga: „Ciklus školjki Mladena Kefelje svoj morfološki uzor ima u fosiliziranim ostacima pa im baš zato kamen, kao prirodno novo utočište, vraća drevne nostalgije, evocira živahnost na dnu morskom sve dok ih val, napustivši ih, nije sotavio na volju geologiji, i kiparstvu, baš zato što, kako zapaža Valéry, živa priroda ne umije izravno oblikovati kruta tijela.“ Luko Paljetak.

Iz kataloga: „Mladen Kefelja je plodonosan kipar – autodidakt, koji je izišao iz dubine prestižne hrvatske naivne umjetnosti i prije nekoliko desetljeća je u svom stvaralaštvu vješto zaplivao u bogate suvremene vode kiparstva. Njegove skulpture su navjestilac svjetla i unutarnje ljepote, kao da se kroz njih otkrilo svo bogatstvo čovjeka, prirode i svijeta.“ Rudi Stopar.

Vezano

Komentari su zatvoreni.