Ove subote Vincekovo po Križevačkim štatutima

Vincekovo po Križevačkim štatutima, subota 20.1.2018 u 13 sati

Vincekovo po Križevačkim štatutima održava se svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja u organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Bilikum” iz Križevaca, Turističke zajednice grada Križevaca i Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec.

Ove je godine odabran Greberanec, u predgrađu Križevaca.

Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovjedanih pučkih vinogradarskih blagdana: sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila. Program predviđa posebnu »spelanciju«, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima. Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna. U ceremoniji, koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda. Prvi dio ceremonije izvodi se na otvorenom u vinogradu, a drugi se odvija u klijeti ili vinskom podrumu uz dobru kapljicu, domaća starinska jela i pića.

Iz Turističke zajednice grada Križevaca pozivaju sve zainteresirane građane, njihovu rodbinu, znance i prijatelje da im se pridruže ove subote, 20. siječnja 2018. od 13 sati u Vinogradima Greberanec u Križevcima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.