‘Mršić Friščića blati gdje stigne, a ne misli kako poslije izbora’

U gradskom HSS-u ima potencijala koji bi za dvije godine, do lokalnih izbora, mogao ozbiljno uzdrmati poziciju SDP-a u Koprivnici.

Drugog čovjeka koprivničko-križevačkog HSS-a i desnu ruku župana Josipa Friščića nije trebalo dugo nagovarati. Darko Koren bio je spreman otvoreno progovoriti. I više nego što su novinari i javnost očekivali.
Povod razgovoru bili su sve zategnutiji odnosi na relaciji Nemčićeva -Zrinski trg, koji su ovih dana kulminirali iznuđenom ostavkom županove kćerke u Gradskom poglavarstvu Koprivnice. Dok je Friščić, barem javno, zakopčan do grla kada je riječ o tom potezu gradonačelnika Zvonimira Mršića, Koren je odlučio uzvratiti, i to neočekivano oštro.

– Kad me već o tome pitate, reći ću da Mršiću to nikako nije trebalo. Osim ako je i taj potez u funkciji njegovih, na žalost, sve brojnijih napada na župana Friščića i Županiju. Izgleda da mu je to izborna strategija u II. izbornoj jedinici u kojoj bi se, kako čitamo i u vašem listu, trebao pojaviti kao nositelj SDP-ove liste. Mršić je zapravo već otvorio kampanju. No, treba živjeti i poslije izbora – kaže dožupan Darko Koren.

Ne mislite valjda da smjenom županove kćerke Mršić sebi želi podići rejting?
– Budući da gradonačelnika Koprivnice ne smatram politički nerazboritim, štoviše, mislim da ima izrazitog talenta za politički marketing, da ne kažem samopromociju, čudi me ta njegova kratkovidna strategija koja je u svakoj varijanti osuđena na neuspjeh. Vrijeme će pokazati jesam li u pravu. Iz poštovanja prema Ireni Friščić-Petrović neću, barem zasad, o tome govoriti sve što znam.

Vijećnici HSS-a prvi su put u Gradskom vijeću Mršiću otvoreno pokazali zube. Jeste li očekivali i nešto više od toga?
– Reći ću samo to da su vijećnici HSS-a napravili ono što su trebali. Da sam bio na njihovom mjestu, isto bih učinio. Kad bismo i prihvatili Mršićevu tezu da nije bitno čija je ona kćerka, što i nije, te da je ušla u Gradsko poglavarstvo iz kvote SDP-a, a moš mislit’ da je, bilo bi dovoljno da se na traženje vijećnika pročitalo što je Irena Friščić-Petrović napisala u svojoj ostavci. Tumačenje da, kao, treba dati ostavku jer zbog porodiljnog više ne može pratiti sve gradske projekte koji su u tijeku, vrhunac je demagogije i od srca me nasmijalo. Ako to želim svesti na razinu ozbiljnosti, onda podsjećam na istup Zdravka Gašparića, predsjednika koprivničkog HSS-a, koji je pitao kako će se onda novi član Poglavarstva kvalitetno uključiti u sve projekte za mlade i školstvo. Zanima me kakav će to kapacitet biti.

Iz gradskih se ureda pušta informacija da su se HSS-ovi vijećnici dogovorili da će biti suzdržani kod glasovanja o ostavci Irene Friščić, ali im je upravo župan navodno naredio da budu protiv. Što kažete na to?
– Kažem i potpisujem da to nije točno. Župan o tome, pouzdano znam, s nikim nije razgovarao, a još manje nekome nešto naređivao. No, možda je netko s nekim doista razgovarao, ali odluka je na kraju donesena autonomno. Donijeli su je naši vijećnici u Gradskom vijeću, i to ne kao posljedicu ičije naredbe.

To je, čini nam se, samo kap koja vam je prelila čašu. N, nije nikakva tajna da vi kao šef Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste ozbiljno ’ratujete’ s Mršićem i zbog odnosa Koprivnice i ŽUC-a. Ovaj je put došlo i do suda.
– Iako je u Županiji i Koprivnici na vlasti koalicija HSS-SDP, neformalan sukob tih stranaka ipak postoji. Kažem neformalan jer riječ je o sudskom postupku koji je isforsirao upravo Mršić. De jure je to sudska parnica između Grada Koprivnica i ŽUC-a, a de facto između gradonačelnika Mršića i ŽUC-a, odnosno Županije, odnosno župana, odnosno cijelog svijeta!

Prikočite malo… Upravo ste optužili Mršića da je u sporu sa ŽUC-om bez ikakva povoda. Gradonačelnik u javnim istupima tvrdi upravo suprotno: da je ŽUC krivac što se u Koprivnici ne uređuju neke važne prometnice.
– Mršić, zapravo, već duže optužuje ŽUC da temeljem potpisanih sporazuma između njega i ravnatelja Krešimira Janacha ŽUC duguje Gradu oko sedam milijuna kuna. To je nebulozno jer u financijskom planu ŽUC-a svake godine predviđamo oko dva milijuna za rekonstrukcije županijskih cesta na području Koprivnice. To bi, dakle, značilo da već tri, četiri godine Gradu nismo ništa platili. Povrh toga, tu su još sredstva za redovito i pojačano održavanje, zimsku službu, semafore i ostalo. Rekao sam na sjednici Upravnog vijeća ŽUC-a, u kojem sjedi i SDP-ov gradski vijećnik Marinko Bagarić, da ako ta teorija stoji, onda ravnatelj mora snositi posljedice. Međutim, prvo sudsko ročište je prošlo i odbijena je ovrha koju je tražio Grad. No, postupak se sada nastavlja s novim dokazima i svjedocima.

Još nam niste naveli niti jedan jak argument u korist ŽUC-a.
– U posljednjih osam godina ŽUC je u Koprivnicu uložio oko 26,5 milijuna kuna. Znam da nikad nikome nije dovoljno i da su potrebe uvijek veće od mogućnosti, ali u svemu treba imati mjeru. Slušao sam nedavno emisiju na lokalnoj radiopostaji koja je navodno sadržajno uvijek gotovo ista. U njoj gostuje ’veliki gradonačelnik’, a razina uvreda županu, Županiji i ŽUC-u, razina prosute demagogije i puštene magle, a uvjerio sam se u to nekoliko puta svojim ušima, zaista je na zabrinjavajućoj razini. Žao mi je i urednika tih emisija i slušatelja koji to mogu slušati. Spreman sam prihvatiti svaku kritiku i svaku pogrešku koju počinim. Takve objede i uvrede koje dolaze na naš račun iz gradonačelnikovih usta više ne mogu prešutjeti.

Upravo se Mršić u Saboru zalaže za promjenu zakona o financiranju županijskih i lokalnih cesta, odnosno da svi gradovi koji su središta županija vode brigu o cestama na njihovu području. Predloženo je, ako se ne varam, i da prihodi od registracije automobila, kojih je u Koprivnici najviše, idu gradu.
– Opće je poznato da je sve ono što je Mršić u Saboru predložio prihvaćeno aklamacijom. Toga se jako bojim. Drugo, čuo sam već za takve bistre ideje o modelu financiranja lokalnih cesta. To mogu predložiti samo glupani koji nikad u životu nisu okusili što znači voditi brigu o pojedinom prostoru. Jest, istina je, najviše registriranih automobila u Županiji ima u Koprivnici i najviše se novca prikupi baš tamo. Ali, pitam sve vozače koji taj novac izdvajaju kod registracije, voze li se oni samo unutar zidina grada ili se možda voze diljem Županije i Hrvatske? Ostavlja li čovjek iz Koprivnice, koji ide u Rasinju, Koprivničke Brege, Hlebine ili bilo gdje izvan grada, svoj automobil na granici sa susjednom općinom i dalje ide pješice? Ako ćemo tako razmišljati, loše ćemo se voziti. Ljudima iz Sokolovca onda preostaje samo da postave rampe na svoje ceste i da iz putarine financiraju modernizaciju svojih cesta.

Upravo ste gradonačelniku rekli da je glup.
– Nisam rekao da je glup jer doista ne mislim tako. Ta ideja, zapravo, i nije njegova, on ju je samo prihvatio jer misli da mu može ići u prilog. I znate što… Od dana kada sam došao na dužnost zamjenika župana nastojim svoj posao odrađivati pošteno. Opravdati svaku kunu svoje plaće, za koju neki misle da je velika…

I? Je li velika?
– Meni je dovoljna… No, hoću reći nešto drugo. U svoj sam posao mnogo uložio. Najzreliji i najplodniji dio svog života, svoju obitelj, prijatelje, vikende, svetke, petke… Oni koji me poznaju znaju da ne volim govoriti, a pod stolom držati fige. Uglavnom govorim ono što mislim, pazeći, naravno, da nikog ne uvrijedim. Ne ljutim se ni kad meni netko kaže nešto što mi se ne sviđa. Volim sučeliti argumente. No, ne mogu prihvatiti da netko sustavno i neargumentirano pljuje po svemu što radimo u Županiji.
A bedaka i bedastih ideja uvijek je bilo i bude. Ova je jedna u nizu i treba je spriječiti.

Kako biste onda riješili taj problem?
– Problem financiranja ŽUC-eva za kontinentalnu je Hrvatsku na razini elementarne nepogode. Tu smo svi suglasni. Informirali smo o tome Damira Polančeca, potpredsjednika Vlade, od kojeg također tražimo pomoć. On zasad za to nema vremena, čekam ga da o tome ozbiljno porazgovaramo iako je teško očekivati da će se u izbornoj godini nešto drastično mijenjati na bolje. Nadam se, u svakom slučaju, da će sljedeća Vlada, ma koje boje bila, ozbiljno početi rješavati taj gorući problem.

Moram primijetiti da ste se opasno nabrusili na Mršića. Jesu li u pitanju i osobni razlozi?

– Ne mogu reći da je naš dosadašnji odnos na osobnoj razni bio sporan. Čak sam imao dojam da se međusobno cijenimo. Istina, ne umišljam si da sam u njegovim očima posebno velik. Bit će prije da me nije smatrao ravnog sebi. Ali to uopće nije važno. Važno je jedino to da je nedopustivo takvo neargumentirano blaćenje. Kazao je, recimo, kako Županija u Koprivnicu ništa ne ulaže. Ne spominjući investicije u zdravstvo, odnosno izgradnju bolničkih kapaciteta, recimo da je to projekt od koristi za sve ljude u Županiji, ali silni novac na koji se Županija obvezala plaćati izgradnju i održavanje koprivničke gimnazije, a radi se o projektu o kojem bi se s ekonomskog gledišta dalo raspravljati, jednostavno ne dopušta šutnju. Ne želim reći da gimnazijska zgrada koprivničkom školstvu nije potrebna, ali taj se projekt sigurno neće natjecati za nagradu u kategoriji uloženo – dobiveno. Takvo veliko kreditno, ili ga nazovite drukčije, zaduženje u najmanju ruku ne zaslužuje tvrdnju da Županija u Koprivnicu ništa ne ulaže.

Može se to gledati i s druge strane: srednje su škole u mjerodavnosti Županije pa je to, zapravo, ulaganje Grada u Županiju, a ne obrnuto…
– Ne bih rekao. Grad u taj projekt ulaže ono što je izvan pedagoškog standarda. Točno je da je obveza Županije ulaganje u srednje školstvo, ali samo u okvirima u kojima je to propisano. Svaka lokalna jedinica, pak, može sufinancirati dio koji je izvan tih kriterija. Naravno, ako smatra da joj je to potrebno. U koprivničku gimnaziju, investiciju tešku oko 250 milijuna kuna, Županija ulaže 60 posto. Jeste li možda u medijima primijetili ili često slušali hvalisanje kako je to županijski projekt? Niste, naravno. U Županiji smo odavno zauzeli stajalište da je najmanje važno tko je za što zaslužan. Važno je da je na korist građanima.

Vi ste potpredsjednik HSS-a Kopriničko-križevačke županije. Kakvom vidite situaciju u HSS-u uoči važnih parlamentarnih izbora?
– Moja bi analiza uzela previše prostora u novinama. Ukratko, nama u županijskom HSS-u stanje umnogome određuje činjenica da je naš prvi čovjek ujedno i predsjednik HSS-a na državnoj razini. Nekad je to dobro jer nije loše da katkad imate velikog i jakog ’tatu’. No, nekad i nije. Sigurno je da nam Friščić više ne može posvetiti ni približno energije i vremena koliko je to mogao prije. No, svejedno se pokrivamo, nadopunjujemo, mislim da nećemo u ničem zaostati. Imenovali smo svoj izborni stožer u Županiji i u toj fazi priprema za parlamantarne izbore optimalno se organizirali. Iako nisam preveliki ljubitelj izbora, kao koordinator našeg izbornog stožera mogu reći da smo spremni za sve izazove.

S kime biste radije u koaliciju nakon parlamentarnih izbora: s HDZ-om ili SDP-om?
– Uh, sad ste vi malo preizravni… Ja bih najradije sam, ha ha ha… Osobno sam po uvjerenju uvijek pogleda malo prema desno, ali me šestogodišnja suradnja u koaliciji sa SDP-om na županijskoj razini uvjerila da su uvijek važni ljudi s kojima se surađuje, a ne toliko opcije kojima pripadaju. Ljudima je dosta prepucavanja lijevih i desnih i mislim da HSS mora voditi ’ekumenističku’ politiku okupljanja svega što vrijedi, lišenu međusobnih prepucavanja, opciju koja vodi afirmativnu kampanju i predlaže rješenja za sve probleme koji muče građane naše zemlje.

Evo, upravo ste lijepo zaratili s Mršićem, a gradski HSS bi vjerojatno i sljedeći mandat rado bio dio Mršićeva pobjedničkog tima. Ili mislite da u skoroj budućnosti netko može ugroziti primat SDP-a i Mršića u Koprivnici?
– Nisam ja baba vračara pa da proričem budućnost. Netko će, s druge strane, pitati i treba li taj primat uopće ugrožavati. Mislim da je u posljednje dvije do tri godine HSS u Koprivnici značajno kadrovski ojačao. Da postoji potencijal koji bi mogao, uz naravno nečiju potporu, ozbiljno ugroziti lidersku poziciju SDP-a. Uz angažiranje tih novih, kvalitetnih ljudi i uz krvav rad, za dvije godine, do lokalnih izbora, HSS može značajno poboljšati svoju poziciju.

Niste valjda otpisali HDZ, koji se s HSS-om bori za otprilike isto biračko tijelo? Vidite li onda među njima nekog tko bi se mogao ozbiljnije pojaviti na političkoj sceni?
– Mislim da HDZ u Koprivnici nema velike šanse. Šef gradskog HDZ-a Polančec ipak je relativno nov i ne tako prihvaćen kako to u stranci misle. A i njegova je pozicija po onoj ’daleko od oka, daleko od srca’, za njega u svakom slučaju otegotna. Ne kažem da nemaju kvalitetnih pojedinaca, ali kao stranka djeluju impotentno. Polančec je, doduše, jako napredovao u kratkom roku, sada se već dobro snalazi na mjestu potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Još da se riješi nekih ’dječjih bolesti’…

Primjerice?
– Moram baš sve reći? Pa, recimo, trebao bi ponekad, s vremena na vrijeme, prvo lice jednine zamijeniti prvim licem množine.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.