Mormoni Križevčanima darovali 22 invalidska kolica

Marija Golubović iz Bogačeva imala je operaciju kuka zbog koje više ne može hodati niti se kretati. Danas je u Križevcima u Kongresnoj dvorani KTC-a dobila svoja prva invalidska kolica kojima će prvi put u devet mjeseci sama moći izaći iz kuće. I Franjo Dušak iz Svetog Ivana Žabna napokon će se moći kretati bez tuđe pomoći jer je dobio prva kolica. Uz njih dvoje još je dvadeset osoba s invaliditetom s područja Križevaca primilo invalidska kolica, dar vjerske zajednice Crkve Isusa Krista Svetaca Posljednjeg Dana iz SAD-a.

“Većina ovih osoba boravi kod kuće i po pravilima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nemaju pravo na kolica, pa je donacija tim vrijednija jer su ova kolica ljudi dobili zauvijek” – rekla je Vera Golubović, predstavnica Hrvatskog crvenog križa. Crveni križ s vjerskom zajednicom iz Salt Lake Cityja surađuje od 2000. godine i odonda je u Hrvatsku stiglo oko 2000 ovih invalidskih pomagala neophodnih za bolje životne uvjete invalidnih osoba.

Donaciju je danas osobno, u pratnji predsjednika hrvatske zajednice ove Crkve Svena Sambunjaka, predala obitelj Mills, misionari za poslove humanitarne pomoći osobama izvan njihove Crkve.

“Križevački Crveni križ donaciju je primio prvi put, i taj je poklon na početku godine znak da će invalidnim osobama našeg područja biti bolje, makar bismo svi htjeli da kolica nisu potrebna nikome” – istakli su predsjednik Gradskog društva CK dr. Franjo Husinec i gradonačelnik Branko Hrg.

Radost primljenim darovima koje će moći koristiti kao trajno vlasništvo bila je vidljiva na licima križevačkih korisnika, među kojima ima najrazličitijih stupnjeva nepokretnosti. Križevci su osim Zagreba jedini grad u Hrvatskoj koji je donio strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom.

Provedba strategije omogućava veću uključenost osoba u zajednicu, no oni se i dalje susreću s mnogobrojnim teškoćama. Dobivena invalidska kolica bit će im, kazali su, dragocjeno sredstvo koje će ih učiniti donekle pokretljivijima.

Vjernici Crkve Isusa Krista Svetaca posljednjih Dana u Hrvatskoj su se počeli okupljati 70-ih godina i danas ih je oko 500 s ograncima u više gradova. Mnogo su poznatiji kao mormoni i ovamo ih je doveo slavni košarkaš Krešimir Ćosić nakon igranja u američkoj državi Utah, postojbini mormona. Mormoni reafirmiraju crkvu iz vremena Isusa Krista, cijene urednost i čistoću i strogo zabranjuju predbračni seks. Predsjednik zajednice u Hrvatskoj je Sven Sambunjak. G. i gđa Mills iz SAD-a izjavili su nam da je vrijednost jednih kolica poklonjenih Križevčanima oko 150 američkih dolara. Uz to u Hrvatsku donose i pakete hrane, higijenskih potrepština i opreme za dojenčad. Ravnateljica Gradskog društva CK-a Đurđa Kopseak napomenula je kako će se suradnja s mormonima nastaviti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.