Obilježena 26. godišnjica vojno redarstvene akcije ‘Alfa’

2

Predstavnici braniteljskih udruga i udruga roditelja poginulih branitelja iz Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Bjelovarsko-bilogorsko županije i Požeško-slavonske županije te Grada Bjelovara, Grada Križevaca, Grada Pakraca i Grada Lipika s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik 29. prosinca tijekom komemoracije kod spomenika u pakračkim vinogradima, obilježili su 26. godišnjicu pogibije Marijana Kulhavija – Foke, zamjenika zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna, te bjelovarskih branitelja koji su poginuli 29. prosinca 1991. godine tijekom trajanja oslobodilačke akcije „Alfa“.

Delegaciju Grada Križevaca predvodio je zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, a u kojoj su bili pukovnik Zvonko Beljo ratni zapovjednik 3. bojne 117. „R“ brigade Koprivničko-križevačke, te Vlado Radotović. Na komemoraciji je bio nazočan i dio pripadnika križevačkog diverzantskog voda 3/117 koji su bili sudionici akcije „ALFA“ čiji je zapovjednik pukovnik Stevo Mladenović održao vrlo emotivan govor.

Podsjetimo, vojna akcija Alfa trajala je od 25. do 29. prosinca 1991. godine, a u njoj su oslobođeni Kusonje, pakrački vinogradi, Japaga i dio Šeovice. Nažalost, tih je dana stradao veći broj pripadnika hrvatskih oružanih snaga – poginulo je 36 vojnika i jedan civil, dok je ranjeno 62 vojnika i jedan civil.

Spomenuta komemoracija održana je na mjestu pogibije sedmorice hrvatskih branitelja u zasjedi, među kojima je bio i Marijan Kulhavi – Foka, zamjenik zapovjednika pakračkoga 76. bataljuna Hrvatske vojske. Foka je bio simbol obrane Pakraca, veliki domoljub i jedan od prvih dragovoljaca Domovinskog rata u Pakracu. Kao izuzetan časnik u sve akcije kretao je prvi, baš kao i na dan pogibije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.