Krenuo projekt ‘Male općine protiv euroskepticizma’ LAG-a PriZag

Lokalna akcijska grupa “Prigorje-Zagorje“ je u lipnju ove godine na natječaju u okviru programa „Europa za građane“, zajedno sa 15 partnera iz 9 država članica EU, dobila financiranje projekta „Small municipalities against Euroscepticism – SMUG EU“ (hrv. Male općine protiv euroskepticizma), i to kao jedini iz Hrvatske u mjeri „Umrežavanje gradova“. Glavni je cilj istražiti mišljenje lokalnog stanovništva o Europskoj uniji te politikama koje se provode, koji su faktori nastanka euroskepticizma, tko su euroskeptici i što može Europska unija poduzeti da bi se situacija poboljšala. Za SMUG EU odobrena je financijska potpora u visini od 135.000 EUR i trajat će 19 mjeseci.

U okviru projekta SMUG EU bit će provedene javne debate u Portugalu (mjesto Torres Novas), Rumunjskoj (općina Bistrita), Makedoniji (općina Krivogashtani) i Sloveniji (Novo Mesto), kao i službeno otvaranje  te zatvaranje projekta u Hrvatskoj. Stanovnici lokalnih područja moći će iznijeti svoja razmišljanja i pogled na Europsku uniju te eventualne primjedbe na provođenje europskih politika u Hrvatskoj. Zajedničko provođenje ovog projekta okupit će partnere iz 9 europskih zemalja: Portugala, Latvije, Srbije, Makedonije, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Na službenom otvaranju projekta održanom 12. studenog u Kulturnom centru Ivan Rabuzin, Novi Marof, prezentaciju o uzrocima i posljedicama euroskepticizma održala je zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, istaknuvši da je upravo ovaj projekt primjer pozitivnog djelovanja protiv rastućeg euroskepticizma koji svoje korijene vuče prvenstveno u nedostatku informacija i vrlo čestom manipuliranju javnim mnijenjem najviše preko društvenih mreža brojnih #populističkih stranaka, čemu nažalost svjedočimo na primjeru Brexita.

Na predstavljanju projekta sudjelovalo je doc.dr.sc. Nebojša Blanuša s Fakulteta političkih znanosti, koji je predstavio istraživanja o euroskepticizmu, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, predstavnici LAG-a PRIZAG, lokalnih vlasti, sudionici iz 9 država partnera projekta te brojni zainteresirani. LAG PriZag kao udruga za promicanje održivog ruralnog razvoja djeluje već 8 godina na području 11 jedinica lokalne samouprave iz 3 županije – Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke.

https://www.facebook.com/LAG-Prizag-639250239500862/

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Ideja je dobro došla, jer većina nas je skeptična prema novom i nepoznatom.
    Pa Europa sa više brzina, pa Brexit, pa….
    Uvjek me rastužuje, kako Politika (da bi osobno provitirala, tu mislim i na globalnu razinu), olako ruši i ono što je dobro.
    Na greškama se uči, pa se uočavajući to, uvjek može popravljati.
    I, dobro je da je tako!

Komentari su zatvoreni.