Učenici, nastavnici, ravnatelji i knjižničari ‘tulumarili’ uz knjige

NOĆNI ČITATELJSKI SUSRET TULUM S(L)OVA U KRIŽEVAČKIM ŠKOLSKIM KNJIŽNICAMA U Međunarodnome mjesecu školskih knjižnica (listopad) i Mjesecu hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11.) brojne školske knjižnice u Hrvatskoj promiču knjigu i čitanje projektom za poticanje čitanja Tulum s(l)ova. U ovaj su projekt uključene gotove sve križevačke škole: OŠ „V. Nazor“, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Srednja gospodarska škola i SŠ „Ivan Seljanec“. Ove je godine projekt započeo u petak, 27. listopada, kada se u većini škola koje sudjeluju u projektu, pa tako i u križevačkim srednjim školama, održao noćni čitateljski susret (u OŠ „V. Nazor“ susret će se održati 10. studenoga).

Radi se o projektu kojim se kod učenika želi poticati neobvezno čitanje iz užitka te time u današnje vrijeme lake dostupnosti različitih tehničkih naprava i virtualnih sadržaja koje one nude, utjecati na kvalitetnije provođenje slobodnoga vremena mladih ljudi. Projekt se sastoji od dva dijela – noćnog čitateljskog susreta u listopadu te čitanja na javnim mjestima (u ustanovama, poduzećima, na ulicama…) kroz ostatak godine, kojim učenici promoviraju čitanje svojim sugrađanima. Projekt je prije sedam godina osmislila knjižničarka OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec Draženka Stančić, a uz potporu udruga školskih knjižničara proširio se po brojnim hrvatskim školskim knjižnicama.

Iako su okviri programa zadani od organizatora, svaka škola daje osobni pečat projektu osmišljavajući svoj vlastiti program. Za središnji dio večeri sudionici odabiru po stranicu teksta iz svoje omiljene prozne ili pjesničke knjige i čitaju ga jedni drugima, a potom slijede različite aktivnosti na temu knjige i čitanja. Posebnost je projekta „virtualno druženje“ sa sudionicima susreta iz drugih škola u kojima se Tulum s(l)ova odvija, a koje se organizira povezivanjem dviju škola tijekom večeri putem Skypea.

U Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ sudionici noćnog čitateljskog susreta čitali su, primjerice, ulomke iz književnih djela Hessea, Nesboa, Tomića, ali i čuli kako na izvornome engleskom jeziku zvuči Jane Austen. Ostatak večeri proveli su u igranju jezične društvene igre Alias te gledanju igranoga filma snimljenoga prema romanu Smisao života jednog psa. Putem Skypea družili su se sa sudionicima Tuluma s(l)ova iz Industrijsko-obrtničke škole Sisak.

U križevačkoj gimnaziji čitali su se uglavnom romani za mlade, ali i klasici poput Gospodara prstenova pa čak i Biblije. Učenicima se najviše svidjelo čitanje slikovnice za odrasle Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea koju im je pročitala gošća susreta, školska knjižničarka iz OŠ Sokolovac, prof. Nataša Karlovčec. Nakon što su još pogledali  Oscarom nagrađen animirani film snimljen prema toj priči, učenici su podijelili svoje emocije i razmišljanja o temi knjiga, čitanja i knjižnica, ali i smisla života koju ova dirljiva priča otvara.

U Srednjoj gospodarskoj školi, nakon čitanja jednih drugima (čitao se Mali princ, horor-romani i poezija), sudionici su se upoznali s osnovama znakovnoga jezika kroz radionicu profesorice Martine Čengić Filipčić. Tijekom večeri putem Skypea su se virtualno družili sa sudionicima Tuluma s(l)ova u Gimnaziji Požega. Potom je uslijedilo i druženje uživo s tulumašima iz gimnazije s kojima su podijelili svoje znanje o znakovnome jeziku, uvježbavši zajedno refren poznate skladbe Život nije siv. Gimnazijalci su pak za njih organizirali knjigovježbu – tjelesnu vježbu s knjigom kao rekvizitom, uz koju su se svi učenici i profesori osim razgibavanja odlično i zabavili. Susret dviju škola završio je igrom pantomime na temu poznatih književnih naslova.

Na noćnim čitateljskim susretima Tulum s(l)ova osim učenika sudjeluju i njihovi profesori, predvođeni školskim knjižničarima kao organizatorima susreta (Maja Baksa Žeđa – SŠ „I. Seljanec“, Tomislav Ružić – Srednja gospodarska škola, Suzana Knežević – Gimnazija I.Z.D. Križevci), a izuzetno je vrijedno što svojim sudjelovanjem na susretima podršku poticanju čitanja kod svojih učenika pružaju i ravnatelji svih triju škola, Gordana Juran-Ratković, Toni Svoboda i Zoran Kovač.

Vezano

Komentari su zatvoreni.