Križevačke gimnazijalke oduševile na 5. Znanstvenom inkubatoru

Od četvrtka 28. rujna do subote 30. rujna, učenice 2.c razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, u pratnji profesora Tomislava Somođija, prisustvovale su na 5. Znanstvenom inkubatoru na otoku Cresu. Učenice Andreja Bratić, Mateja Golec, Ema Golubić i Lucija Picig predstavile su Kalnik istraživačkim projektom pod nazivom „Utjecaj modernih tehnologija na razvoj turizma – primjer Kalnika“. Predstavljanjem projekta oduševile su sve prisutne svojim radom, nastupom ali i lokalitetima i kulturno-povijesnim spomenicima Kalnika.

Učenice su s nastavnicima Jasminkom Čavlović, voditeljicom projekta, te Ivanom Peklićem posjetile Kalnik i upoznale bogatu kulturnu baštinu i prirodne ljepote Kalnika, napravile početnu anketu, profil na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu pod nazivom “Idemo na Kalnik” te završnu anketu kojom su dokazale početnu tezu kako moderne tehnologije zaista utječu na razvoj turizma. Predložile su moguće potencijale Kalnika kao što su zipline, skijalište, razvoj ruralnog, konjičkog te kongresnog turizma itd.

Znanstveni inkubator – Trening za znanstvena istraživanja projekt je u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva s ciljem popularizacije znanosti u okviru kojeg se obilježava i Europsku noć istraživača. Ove godine središnja tema skupa bila je Putem znanosti do održivog turizma. Uz Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, koja je bila i jedina predstavnica kontinentalne Hrvatske, na Znanstvenom su inkubatoru sudjelovale i Prva gimnazija Split, Srednja škola Ambroza Haračića (Cres) te Udruga Mala Filozofija (Zadar).

Ovaj je projekt učenicama bio vrlo zanimljivo i poučno iskustvo koje bi, ako bude mogućnosti, svakako htjele ponoviti i naredne godine. Osim toga, vrlo su zadovoljne jer su na taj način mogle promovirati turističku ponudu Kalnika i okolice. Neki od prisutnih, nakon što su poslušali prezentaciju, zainteresirali su se za obilazak Kalnika i njegovih ljepota, čime je ovaj projekt višestruko uspio.

Vezano

Komentari su zatvoreni.