Evo koju je ocjenu dobio Mario Rajn od građana za prvih 100 dana vladanja

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn za prvih je 100 dana na vlasti od sugrađana zaradio ocjenu – odličan. U prigodnoj anketi na portalu Križevci.info, u kojoj smo od čitatelja tražili da kao u školi, jednostavnom brojčanom oznakom, vrednuju Rajnovo upravljanje u ovom početnom razdoblju tijekom kojeg je tek zasjeo u fotelju, oni su mu poručili – sjedi, 5!

Naime, u anketi koja je trajala od ponedjeljka 18. do četvrtka 21. rujna, najviše glasača, njih 31,8 posto, kliknulo je upravo najvišu ocjenu. Slijede oni koji misle da zaslužuje “vrlo dobar” (4) – njih 23,6 posto, te oni za koje je bio “dobar” (3) – 11,5 posto. Dali smo mogućnost i “šeste” ocjene – “ne mogu procijeniti”. Činjenica da je petina čitatelja/glasača Rajnu dala upravo tu ocjenu, upućuje na zaključak da nisu imali što ocijeniti i da nisu uočili značajnije, konkretne pokazatelje Rajnovih prvih koraka. Ili mu neocjenjivanjem poručuju da ima još puno šansi za iskazati svoju vrijednost, budući da mu je četverogodišnji mandat tek počeo teći. No, da je već ova, najranija faza vođenja Križevaca pod palicom neovisnoga Marija Rajna, nezadovoljavajuća, pokazuje 5,7 posto portalskih glasača, koji su dali ocjenu “nedovoljan” (1), dok njih 8,3 posto Rajnovo dosadašnje vladanje drže sasvim – dovoljnim (2).

Čitatelji u našem mini-istraživanju, na ipak nereprezentativnom uzorku, nisu imali mogućnost detaljnije se, pa i iskrenije izraziti o svojim impresijama prvih “100 dana Rajna”.

Zato smo od njega samoga zahtijevali da otvoreno i koncizno navede sljedeće: “pet glavnih stvari koje je učinio tijekom prvih 100 dana na funkciji”; “pet najgorih stvari koje je zatekao preuzimajući dužnost i upoznajući se sa stanjem u Gradu Križevcima”, a tražili smo od novoga gradonačelnika da napiše “čime je osobno najzadovoljniji, a čime nije, tijekom tri i pol mjeseca dosadašnjeg obavljanja dužnosti”. Na traženo smo dobili sljedeće odgovore:

PET GLAVNIH STVARI U 100 DANA:

1) Uspostavili redovite razgovore s građanima svakog utorka od 13,00 do 17,00 sati

2) Povezali Gradsku upravu s Poreznom upravom i tako olakšali našim građanima podnošenje raznih zahtjeva

3) Aktivno radili na rješavanju problema s projektima Aglomeracija i Vodne usluge – Komunalno poduzeće dobilo je spor

4) RCTP – podržali inicijativu mladih križevačkih IT stručnjaka, sudjelovali u organizaciji IT konferencije CrisCon – pokrenuli RCTP u smjeru za koji je zamišljen

5) Apatovec – pokrenuli ozbiljne razgovore s Cedevitom d.o.o. oko rješavanja vode za Apatovec

PET NAJGORIH ZATEČENIH STVARI:

1) Proračunska rupa – preneseni manjak u proračunu iz prethodnih godina

2) Spor Komunalnog i Kešera – izgubljeno je direktno 10 milijuna kuna kroz 4 godine

3.a) Loše održavanje infrastrukture – posebice trgova, parkova i dječjih igrališta
3.b) Pogrešno strateško lobiranje – izlaz brze ceste bez odgovarajuće obilaznice stvara ozbiljne probleme u prometu i dugoročno nas očekuju veliki troškovi zbog saniranja istih, a sigurnost građana je narušena

4) Stanje u Radio Križevcima – svi dosadašnji izvidi ukazuju da nas očekuju velika financijska dugovanja, više ćemo znati nakon revizije i poreznog nadzora

5) Stanje u okolnim naseljima – veliko nezadovoljstvo mjesnih odbora s politikama grada kao i vrlo loše stanje križevačkog sela općenito

Na pitanje o zadovoljstvu i nezadovoljstvu gradonačelnik Rajn je dao jedinstven, pomalo i dvosmislen odgovor: zaposlenicima.

Nastojeći steći uvid u to kako diše druga strana (čitaj: oporba), tražili smo za mišljenje i Branka Hrga (HDS), koji je nakon 16 godina prestao biti gradonačelnikom, jer ga je Rajn uvjerljivo pobijedio na lokalnim izborima. Hrg bi, možemo reći, s obzirom na svoje iskustvo, trebao biti “šef oporbe” pa smo ga tako i titulirali šaljući mu pitanja da “navede pet najvažnijih poteza Marija Rajna u 100 dana, ili barem tri”; te da kaže “što je najveća promjena u Rajnovu dosadašnjem obavljanju dužnosti, u odnosu na ono kako ste je vi obavljali”. Na koncu, Hrg je trebao odgovoriti na pitanje “što zamjerate Rajnu kao gradonačelniku, što zaslužuje najveću kritiku”, ali smo pokušali saznati i “u čemu bi Hrg Rajna pohvalio”.

Bivši križevački gradonačelnik brzo nam je replicirao, sadržajem iz kojega govori da nije upućen u zbivanja. Što čudi s obzirom na to da je otvorio svoj ured za građane.

Njegove odgovore prenosimo u cijelosti:

Poštovani, hvala na upitu, no da bih mogao dati odgovore potrebna mi je Vaša pomoć. Budući da nisam previše pratio rad gradonačelnika i njegovih zamjenika u periodu koji spominjete ne mogu ocjenjivati poteze. Stoga Vas molim, da kao predstavnik medija koji prati sva događanja u gradu pobrojite nekoliko poteza gradske vlasti na čelu sa gradonačelnikom, Mariom Rajnom, a ja ću potom izdvojiti koje smatram najvažnijim.

Iz toga ću onda moći također razlučiti i koje su promjene nastale u samom obnašanju dužnosti gradonačelnika.

Isto tako ne mogu bez dodatnih informacija dati odgovore ni na zadnja dva pitanja.

Ističemo da navedenim molbama nismo mogli udovoljiti.

Vezano
1 komentar
  1. Nitro Biber piše:

    Bolji nego Hrg svakako!Po cemu?Samim svojim postojanjem.
    Hrg se pravi mutav,a ni nije daleko,pa mulja novinaru da bi on trebao nacickati poteze g. Rajna pa bi on tada mogao razluciti koji su kakvi…bla bla …
    Da tom komicaru nije onog parazitskog Sabora,znao bi i u koliko g.Rajn dolazi na posao kao i broj registracije njegove sestricne koja zivi u Velikoj Kladusi.
    Ma koji je to ljigavac!!!
    I onaj Keser polupismeni,izbije gradu 10 milijuna kn iz blagajne,pa jel Hrg nije znao sto se valja iza brda dok se mlatimudan takodjer potkalnicki,krenuo praviti pametan?
    Obojicu u radni logor,drustveno-korisni rad plus extra cvrst lanac s kuglom oko noge.
    G. Rajnu puno uspjeha u svojem radu i sto manje nesposobnih oko njega!

Komentari su zatvoreni.