Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1167

Mjesec se diže nad Ratarsku šumu, s 25% 'oštećenja' (foto Martin Vujić)
Mjesec se diže nad Ratarsku šumu, s 25% “oštećenja” (foto Martin Vujić)

Na početku emisije slušamo dio tonskog zapisa sa 1. Križevačke tehnološke večeri održane 29. srpnja u prepunoj Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice. Tada su se posjetiteljima predstavili mladi perspektivni i već uspješni križevački informatičari. U ovoj prvoj reportaži s te manifestacije svoju dosadašnju kratku informatičku životnu priču ispričat će nam Tino Balint.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković su roman kineskog književnika koji živi u Londonu jer su mu djela zabranjena u Kini, roman o povratnicima u Černobil nakon nuklearne havarije, te jedan portugalski roman. U Multimedijskoj dvorani nastavljaju se sljedeće subote Križevačke tehnološke večeri.

7. kolovoza 2017. u 20 sati i 10 minuta: gledatelji i oprema spremno čekaju. Tko će prvi primjetiti Mjesec kako izranja iznad Ratarske šume? (foto R.Matić)

Vijesti Krugova govore o najbogatijoj književnici na svijetu, o obnovi Augustinčićeve skulpture ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku i u čijoj je ostavi pronađena zaboravljena skupocjena slika Andyja Warhola. Čut ćemo koji dokumentarni film možemo gledati ovoga četvrtka u Galeriji K2 u Križevcima i što se na istom mjestu priprema početkom rujna.

Na današnji datum rođeni su David Hartley, Ernest Lawrence, Paul Dirac, Roger Penrose, Dustin Hoffman, Dragutin Šurbek, Ken Kutaragi i Roger Federer, popeli su se prvi planinari na Mont Blanc, zabilježeno je nekoliko događaja u povijesti zrakoplovstva, umrli su rimski car Trajan, Janko Polić Kamov, Stjepan Radić i Edgar Douglas Adrian…

Mjesec izranja iznad Ratarske šume baš u trenutku najveće pomrčine, u 20 sati i 20 minuta (foto R.Matić)

U Svemirskom kutku spominjemo više značajnih povijesnih događaja u astronomiji i astronautici na datum 8. kolovoza, govorimo i o aktualnim događajima, a posebno o pomrčini Mjeseca večer prije ove emisije, o predstojećim večerima i noćima kojima će vladati meteorski roj Perzeidi, o potpunoj pomrčini Sunca koja će proći uzduž Sjedinjenih Država 21. kolovoza, te o trenutnim položajima i gibanjima sjajnijih nebeskih tijela na našem nebu, prirodnih i umjetnih.

Zanimljivosti se bave vatrom, a onda ćemo izabrati i neku mudru misao kojom završava emisija.

Maksimum pomrčine Mjeseca viđen kroz teleskop 7. kolovoza u 20 sati i 20 minuta (foto Martin Vujić)

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Carla Heinricha Grauna, Joea Texa, Alicea Coopera, Mela Tillisa, te grupa U2 i Led Zeppelin.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1167 emitira se u utorak, 8. kolovoza od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu možemo slušati u subotu, 12. kolovoza od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Nakon ove emisije odlazimo na kratki ljetni odmor, pa “preskačemo” jedan utorak i 1168. emisija emitira se za dva tjedna, 22. kolovoza. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.