U pulskoj Areni dodijeljena snimateljska nagrada Nikola Tanhofer

Jana Plećaš, Vjeran Hrpka i Igor Martinović ovogodišnji su dobitnici prestižne snimateljske nagrade Nikola Tanhofer za 2016. godinu. Dobitnicima je nagrada uručena u pulskoj Areni, a u sklopu 64. Pulskog filmskog festivala.

Nagrada „Nikola Tanhofer“ dodjeljuje se za najbolja ostvarenja umjetnosti i umijeća filmskog snimanja u cilju vrednovanja autorske osebujnosti i snimateljske izvrsnosti te promicanja filmske fotografije, vizualne i filmske kulture.

Godišnja snimateljska nagrada dodjeljuje se u tri kategorije: dugometražni film, televizijska serija i kratkometražne filmske forme.

Za ovogodišnje laureate snimateljske nagrade „Nikola Tanhofer“ stručni žiri u sastavu Stanko HercegMirko Pivčević i Darko Šuvak odabrao je i nagradio tri imena.

„Snimateljski rad Jane Plećaš u filmu ‘Ne gledaj mi u pijat’ umjetnički je rad najviše kategorije. Jana je svojom filmskom fotografijom napravila film bolji, što je ishodišni motiv svih direktora fotografije“ objašnjenje je uz koje je stručni žiri dodijelio nagradu „Nikola Tanhofer“ snimateljici Jani Plećaš za dugometražni film „Ne gledaj mi u pijat“ redataljice Hane Jušić.

Nagrada „Nikola Tanhofer“ za kratkometražni film „Iza lica zrcala“, redateljice Katarine Zrinke Matijević, uručena je i snimatelju Vjeranu Hrpki koji je „iskoristio skromne produkcijske uvijete kao prednost, uvjerljivo iskazujući zamjetnu vještinu u prepoznavanju ljepote prirodno osvijetljenja.“, a snimatelju Igoru Martinoviću za TV seriju „Kuća od karata“ jer je „sustavno snimateljskim izražajnim sredstvima pridonio dojmu koji ostavlja serija „Kuća od karata“, od glumačkih izvedbi do uvjerljivosti scenografije i tečnosti filmskog izlaganja“.

Vezano

Komentari su zatvoreni.