Održana završna konferencija projekta ‘Svi u školi, svi pri stolu’

U prostorijama Županijske uprave u petak 30. lipnja održana je završna konferencija projekta „Svi u školi, svi pri stolu“ kojim je za 767 učenika koji žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva, kroz nastavnu godinu 2016./2017., osigurana školska prehrana. Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, a partneri su 18 osnovnih škola na području Županije.

– Riječ je o jednom od značajnijih projekata koji ukazuje na problem dječjeg siromaštva, a cilj je svoj djeci osigurati jednake početne pozicije na obrazovnom putu. Važno je naglasiti i kako smo prepoznali mogućnost financiranja projekta europskim sredstvima, projekt smo uspješno završili, a nadam se i daljnjem nastavku u sljedećoj školskoj godini, kazao je prilikom svog obraćanja župan Darko Koren.

Zamjenik Ljubić dodao je kako idući tjedan u planu radni sastanak u resornom Ministarstvu u vezi ove teme te je zahvalio školama na uključivanju u projekt, kojim se također smanjuje socijalna isključenost i diskriminacija djece.

Ispred predstavnika škola, obratio se ravnatelj OŠ Sokolovac Saša Korkut, koji je osnivaču, odnosno Županiji, zahvalio na iniciranju ovog projekta, kazavši:
– Naša osnovna zadaća je služiti zajednici, a posebno njezinom najvažnijem dijelu – djeci. Ne samo da smo pomogli onima kojima je to najpotrebnije, nego se posredno pomoglo i jedinicama lokalne samouprave te školama, jer smo sredstva koja bi utrošili za potrebite učenike prenamijenili za provedbu drugih projekata.

Detaljne rezultate projekta predstavila je voditeljica i viša savjetnica za kapitalne projekte u školstvu Ana Mušlek, koja je istaknula kako je ovaj natječaj prošle godine po prvi put raspisan na razini Hrvatske, uz financiranje europskim umjesto nacionalnim sredstvima. Kazala je kako su škole provodile nabavu namirnica u okviru svoje postojeće školske kuhinje, dok je Županija bila zadužena za projektni menadžment, komunikacija i koordinaciju s projektnim partnerima. Obzirom da su se u provedbi projekta susreli s izazovima komplicirane dokumentacije, najavljeno je kako će sljedeći natječaj biti pojednostavljen, a odredit će se i fiksna cijena obroka u školama, čiji će se broj prikazivati u izvještajima.

Zahvale su još upućene PORA-i Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja i ravnateljici Meliti Birčić, koja je sudjelovala u pripremi i provedbi projekta, a konferenciji su prisustvovali i pročelnici županijskih upravnih tijela te ostali suradnici. Projekt je trajao 10 mjeseci tijekom nastavne godine 2016./2017., vrijednost mu je nešto više od 865 tisuća kuna, a u potpunosti je financiran od strane Europske unije kroz Fond europske pomoći za najpotrebitije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.