Novi gradonačelnik danas otvara spelanciju, u ponedjeljak preuzima dužnost, 26. 6. dobivamo Gradsko vijeće

Najstariju turističku i kulturnu manifestaciju u Koprivničko-križevačkoj županiji, Križevačko veliko spravišče, koje je ove godine jubilarno 50., večeras će otvoriti najmlađi gradonačelnik u županiji i okolici – Mario Rajn. Prema protokolu i dogovorima, to je trebao učiniti još aktualni, “tehnički” gradonačelnik Branko Hrg, koji je odustao, iako je mogao otvorenu pozornicu na Strossmayerovu trgu iskoristiti posljednji put, oprostiti se od građana i čestitati nasljedniku, koji je osvojio 61,58% posto glasova izašlih birača. Primopredaju će, pak, upriličiti u ponedjeljak 12. lipnja i odonda će Rajn i formalno zamijeniti Hrga, koji je u gradonačelničkoj fotelji bio punih 16 godina.

Rajn će tako imati priliku prvi put se predstaviti sugrađanima, od kojih će ga neki vidjeti prvi put uživo kao novoga “prvog građanina”, jer od prošlonedjeljne izborne pobjede vidljiviji im je samo na ekranima, čuju ga samo iz zvučnika.

“Neuhvatljivost” je posljedica “razduživanja” na dosadašnjem radnom mjestu, obilazaka terena u gradu i selima gdje se dodatno upoznavao s prijavljenim problemima, a Rajn se uredno odazivao i za gostovanje u nacionalnim medijima, kojima je “atraktivan” zbog mladosti, svježine i odlučnosti. Novi križevački gradonačelnik već je naznačio svoje prve poteze, ne zalijeće se obećanjima, ističe da mu je “prioritet snimiti dubinski stanje, profesionalno i neovisno”.
– Vrlo brzo sakupit ćemo predstavnike u skupštini Komunalnog poduzeća i krenuti rješavati problem grupnog vodovoda Križevci, i to je operativna razina, a ona politička se odnosi na razgovore oko osiguravanja većine u Gradskom vijeću, kazao je Rajn.

Pregovori slijede ovih dana, u igri su, rekao je Rajn nedavno, svi, a baza je njegov izborni program u koji će se morati uklopiti stavovi ostalih stranaka i koalicija, participanata u Gradskom vijeću. Konstituirajuća sjednica mogla bi, doznajemo, biti u ponedjeljak 26. lipnja, pa je dakle dva tjedna sasvim dovoljno da se ustroji stabilna vladajuća većina koja će krenuti i u provedbu “buđenja” grada.

Ovih dana do nas su doprli glasovi iz pojedinih gradskih tvrtki i ustanova, da će biti “čistke” i da će nova garnitura postavljati svoje ljude. To ipak govori o njima i eventualnom “putru na glavi” kojim su zaliveni, jer, sudeći po Rajnovim istupima tijekom kampanje i nakon izbora, revanšizam neće biti njegov “modus operandi”. Građani su izabrali onoga koji je, čini se, onakav kakvim su gradonačelnika prikazivali i priželjkivali ga Križevčani daleke 2001., nakon prijevremenih izbora (o tome donosimo presliku članka iz dnevnog tiska). Tada je svoj prvi mandat osvojio Branko Hrg, u dobi od 40 godina, dok je Mario Rajn išao u 1. razred gimnazije.
Desetljeće i pol kasnije Hrg je zreo za umirovljenje i odmor od lokalne izvršne vlasti, a Rajn je na putu da se od svoje 31. godine posveti ozbiljnom poslu za “javnu stvar”, što je, uostalom, i istaknuo u pobjedničkom govoru u izbornoj noći. Najavljujući bolje i transparentnije upravljanje Križevcima, tad je, indikativno, kazao i da se obvezao svojim građanima sljedećih osam godina, tj. dva mandata, svoje najproduktivnije godine, ostaviti ovom gradu.

Ustraje li u ostvarenju svojih programskih smjernica “za drugačije i bolje Križevce”, lakše će kod sugrađana osigurati kredit i za četiri godine.

Vezano
2 komentara
  1. Redakcija portala piše:

    Portal Gradonačelnik.hr: U top 10 najboljih u 2. krugu pet novih lica i tri nezavisna

  2. Redakcija portala piše:

    Intervju s novim gradonačelnikom Križevaca za portal ePodravina.hr: Mario Rajn: Imam namjeru formirati stabilnu većinu, budući predsjednik/ica Gradskog vijeća mora se stručno posvetiti tom poslu, a ja želim razgovarati programski

Komentari su zatvoreni.