Gimnazijalci projektirali automatsko školsko zvono

Učenike križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga nakon uskrsnih praznika će dočekati zvonjava automatskog školskog zvona, tehničkog rješenja koje su vlastitim snagama projektirali sami gimnazijalci. Prve korake u izradi zvona načinili su prošlogodišnji maturanti, danas studenti elektrotehnike Bruno Sačarić i Ivan Srbljinović, a ideju su dalje razrađivali braća Marin i Luka Meštrović, Vlaho-Josip Štironja i Mateo Kovačić koji su najprije programirali zvono koje svira melodiju „Bratec Martin“.

– Ideja o zamjeni dosadašnjeg „ručnog“ zvonjenja automatskim školskim zvonom u našoj školi poprilično je stara i nikada nije bila realizirana zbog nedostatka financijskih sredstava. Pojavom Arduino platforme izrada korisnih elektroničkih uređaja postala je lakša i financijski pristupačnija no ikada, istaknuo je ravnatelj gimnazije Zoran Kovač.

Iako su u školi zamisao o „Bratecu Martinu“ smatrali jako dobrom, melodija na starim električnim zvonima po gimnazijskim hodnicima ipak nije bila primjenjiva, pa je na kraju u primjenu ušao program koji predstavlja klasično školsko zvono, a napisao ga je maturant Neven Jakopčić. Razvodnu kutiju i kanalice za vodove je na zid postavio školski domar Ivan Sokač.

– Program sam pisao u programskom jeziku C za Arduino, trebalo mi je petnaestak minuta, stvarno je bio jednostavan zadatak, objasnio je Jakopčić. Za napajanje zvona iskoristili su punjač za mobitel koji je preko digitalnog timera uključen u naponsku mrežu. Digitalni timer su radi sigurnosti programirali tako da napajanje sklopa uključuje radnim danom u 8 sati, a isključuje u 19:01 sati, dok izvan tog vremena i preko vikenda sklop nema napajanje.

Samu montažu Croduino 2 pločice i releja na postojeće prekidače za zvono je izveo profesor Kovač koji u školi i povremeno organizira Arduino radionice. Svi sastavni dijelovi zvona inače koštaju 180 kuna, no Croduino 2 pločicu je donirao roditelj Miro Zdilar, a punjač za mobitel profesorica Gordana Pintarić-Kovač.

Kao jedan od sljedećih projekata gimnazijalci najavljuju meteorološku postaju, za što im je potrebnu opremu ovih dana donirala udruga P.O.I.N.T. koja s križevačkom gimnazijom već nekoliko godina uspješno surađuje u realizaciji tehničkih radionica za djecu i mlade. Riječ je o Croduino setu za tzv. Internet stvari (Internet of Things), koji sadrži mnoštvo različitih senzora i aktuatora koji se mogu spojiti na internet.

Za izvedbu meteo-postaje koristit će se senzor temperature i vlage, senzor kvalitete zraka te fotootpornik, a sva meteorološka mjerenja obavljena u stvarnom vremenu će se s meteo-postaje, postavljene u dvorištu gimnazije, redovito putem interneta slati na slobodno dostupan globalni servis, kako bi ih bilo tko mogao koristiti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.