Križevački puhački orkestar viceprvaci Hrvatske!

Gradski puhački orkestar Križevci pod vodstvom dirigenta prof. Marija Komazina, na ovogodišnjem je, 26. po redu Susretu hrvatskih puhačkih orkestara, koji je održan u Novom Vinodolskom 9 i 10. lipnja 2012. u konkurenciji među šesnaest najboljih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske osvojio visoko drugo mjesto. Iako je dosadašnja praksa državnih susreta bila tek proglašenje triju najboljih orkestara, bez iznošenja bodova, ove je godine organizator Susreta, Hrvatski sabor kulture, odlučio vratiti bodovanje, pa je tako križevački orkestar drugo mjesto osvojio s 89.17 bodova, odnosno tek pola boda manje od prvonagrađenog orkestra „Trenkovi panduri“ iz Požege, koji je pobijedio s 89.70. Kao drugu nagradu Susreta, Križevčani su osvojili i veliki bubanj marching bass proizvođača Yamaha. Trećenagrađeni orkestar je Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica iz Varaždina, prošlogodišnji državni pobjednik, a ovaj vikend gost Križevčanima nusklopu programa festivala POOHfest i Križevačkog velikog spravišča.

Križevački se orkestar na ovogodišnjem susretu predstavio s iznimno zahtjevnim programom, kojeg je i tročlani stručni žiri, sastavljen od eminentnih dirigenata i profesora Tomislava Uhlika, Harija Zlodrea i Mire Saje, znao prepoznati. Posebno treba naglasiti i da se orkestar, uz Dublimaniju Mena Bosgre i Gigue Alfreda Reeda, natjecao i izvedbom Intrade, fuge i plesa, skladbe svog dirigenta, Marija Komazina, čime se križevački puhači posebno ponose. Profesor Komazin se tom prilikom još jednom, osim kao dirigent, dokazao i kao skladatelj, djelom za koje je prije nekoliko godina već osvojio nagradu Hrvatskog sabora kulture.

Stručni žiri je u svojim komentarima istaknuo zrelost i ritmičku i intonacijsku sigurnost orkestra te spremnost da se prihvate i klasičnog koncertnog orkestralnog repertoara. Činjenica koja dodatno uvećava ovogodišnji uspjeh jest u posljednje dvije godine primanje velikog broja novih članova, većinom osnovnoškolskih učenika Glazbene škole Alberta Štrige, koji su se u vrlo kratkom roku uspjeli prilagoditi napornoj i ozbiljnoj satnici rada orkestra i, sa svojim starijim kolegama, uspješno pripremiti za sudjelovanje na državnom susretu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.