Jurica Šogorić: ‘Nakon diplome želim osnovati vlastitu tvrtku za razvoj softvera’

Križevci su, iako malen grad, puni mladih ljudi s potencijalom za postizanje velikih uspjeha. Jedan takav primjer priča je Jurice Šogorića, učenika 4.d razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, koji je kreirao igricu za pametne telefone, Hexagon Run. U manje od tjedan dana, koliko je igrica dostupna putem Google Play, već je zaludio ne samo svoje školske kolege već i neke svoje profesore.

Odakle ti ideja za Hexagon Run?

Pošto sam od malenih nogu volio igrati računalne igrice, odlučio sam da mi je cilj napraviti svoju vlastitu igru. Želio sam napraviti nešto zabavno i jednostavno. Sama ideja za Hexagon Run došla mi je kad sam, šetajući Križevcima, prošao jednom ulicom gdje tlo nije asfaltirano, već je popločeno blokovima oblika šesterokuta. Malo sam razmislio, i došao na ideju da napravim igru u kojoj se igrač kreće po šesterokutima.

Koliko iskustva imaš u programiranju?

Programiranje me počelo zanimati od prvog razreda srednje škole, kada nam je profesor informatike, Milan Đurić, pokazao osnove programskog jezika Python. To me je jako zainteresiralo za programiranje, pa sam ga počeo proučavati, te sam ga se sad nedavno u četvrtom razredu ozbiljno prihvatio.

Je li ti ova igra prvi projekt?

Prije sam radio na nekim malim projektima, no oni nisu bili ništa ozbiljno. Njihova svrha je bila to da na njima naučim logiku programiranja. Ovo mi je prva igra, odnosno prvi projekt kojeg sam objavio. Planiram još neko vrijeme usavršavati Hexagon Run, nakon čega ću započeti rad na nekom novom projektu.

Planiraš li studirati na nekom studiju vezanom za programiranje?

Naravno, planiram upisati Tehničko veleučilište u Zagrebu, i tamo studirati stručni studij informatike ili računarstva.

Koji su ti planovi nakon studija?

Prvo mi je cilj diplomirati, nakon čega bih želio osnovati svoju vlastitu tvrtku u Hrvatskoj, koja bi se bavila razvojem softvera i računalnih igara.

Za kraj, želiš li nešto poručiti našim čitateljima?

Poručio bih svim srednjoškolcima koje zanima informatika, odnosno programiranje, da se to zanimanje definitivno isplati, naravno, ako ste prvo spremni uložiti puno truda i vremena na usavršavanje vašeg znanja.

Svojim radom Jurica je pokazao da postoje mladi i nadobudni Hrvati željni nastaviti svoj životni put u Lijepoj Našoj. On, kao i mnogi drugi, još uvijek čvrsto vjeruje da mogu ispuniti svoje snove ostajući u svojoj domovini.

Vezano
4 komentara
  1. kaja piše:

    Divno je kad mladi već u ranoj dobi znaju što hoće od svog života. Valjda su to i posebne osobnosti, ali vjerujem da tu ima i dosta onoga što se živi u obitelji.
    Bravo Jurica, baš takve mlade trebamo, koji su za uzor svojim vršnjacima, a i svima nama, kako se i u vlastitoj Domovini može vidjeti osobni prosperitet! Ali, samo onda kad promjenimo tu navuku da nam je Država dužna sve osigurati, a da mi samo čekamo. Morati ćemo se privuknuti, da su ta vremena daleko iz nas, jer nema više mega kompanija.
    Vidim da su naši mladi to već usvojili i da sami osmišljavaju svoju budućnost, a to zaista veseli.
    Jurici želim, da ustraje i da kreativno osmišljava svoj život!

  2. Jurica piše:

    Zahvaljujem svom prijatelju Marku Čeredaru koji je kompoziro muziku

    1. presvetli piše:

      Bravo dečki samo timskim radom se postižu uspjesi

  3. Ruzica piše:

    Igrica je dobra, ali muzika je mrak. Svaka čast na dobroj muzičkoj podlozi.

Komentari su zatvoreni.