[FOTO] Svečano dodijeljene Sandbox diplome mladim kreatorima računalnih igara

Od rujna prošle godine do veljače u Križevcima se održavala serija radionica „Sandbox Game Dev Workshops“, projekt križevačke udruge P.O.I.N.T. pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj i u suradnji s obrtom Heresy Design. U subotu, 18. veljače u dvorani Kina Križevci u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci održana je završna svečanost s dodjelom diploma mladim polaznicima koji su uspješno završili ovu sustavnu edukaciju iz područja dizajna i razvoja računalnih igara.

Tijekom 30 radionica u 15 termina, ukupno 60 sati, 20 polaznika je učilo kako se crta, animira, 3D modelira i programira jedna igra, a na predavanjima su se upoznali i s teorijom i dizajnom računalnih igara. Kroz module ART i DEV učili su specifična znanja potrebna za izradu računalnih igara, a računalne igre koje su nastale kao rezultat projekta sudionici svečanosti su imali prilike vidjeti i isprobati na računalima postavljenim u holu RCTP-a.

– Na radionicama teorije i dizajna računalnih igara grupe smo izmiješali u radne timove, kako bismo simulirali osjećaj rada u stvarnom studiju. Na radionicama smo također isprobali jednu popularnu metodu za podizanje efektivnosti rada, gamifikaciju, pomoću koje smo motivirali polaznike. Ova metoda se pokazala kao vrlo korisna, istaknuo je voditelj projekta, autor čitavog koncepta i glavni realizator Ivan Ivanović iz Heresy Design.

– Želim čestitati svim polaznicima na njihovom uspjehu u ovom projektu, pogledala sam prije svečanosti neke od njihovih igara, i jako su mi se svidjele, izjavila je predstavnica Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Erica King, zamjenica pročelnika Ureda za odnose s javnošću. Ujedno je pozvala sudionike da prate javne pozive i natječaje Veleposlanstva kojima redovito podupiru mlade poduzetnike i lidere.

Za polaznike su tijekom edukacije bila organizirana i dva jednodnevna izleta, u Novsku i u Zagreb, gdje su imali priliku vidjeti vrhunsku opremu i tehnologiju koja se koristi u izradi računalnih igara. Razgovarali su s mladim poduzetnicima iz inkubatora PISMO i zagrebačkih game development studija „Nanobit“, „Under the Stairs“ i „Gamechuck“. Posjetili su Park prirode „Lonjsko polje“, isprobali njihovu aplikaciju virtualne stvarnosti, a također su posjetili i zagrebački inovacijski centar ZICER na Zagrebačkom Velesajmu.

– S Novskom smo grad prijatelj po nekim, sada već povijesnim osnovama, no drago mi je da je ovim projektom utemeljen još jedan vid perspektivne suradnje. Čestitam vama, našim mladima koji ste budući profesionalci u ovom propulzivnom području, na uspjehu koji ste postigli i znanjima koja ste stekli, obratio se na poziv organizatora križevački gradonačelnik Mario Rajn.

– Kao udruga koja od daleke 2004. godine kontinuirano radi na promicanju obrazovanja i novih tehnologija, projekt Sandbox smatramo jednim od naših najpotpunijih obrazovnih programa, s jakom motivacijom, jasnom strukturom i ambicioznim ciljem koji je danas i ostvaren – a to je dvadesetero mladih kvalitetno educiranih u području dizajna i razvoja računalnih igara, istaknuo je član upravnog odbora udruge P.O.I.N.T. Hrvoje Belani, zahvalivši voditelju projekta Ivanoviću, svim mentorima i predavačima, a ponajviše polaznicima najzaslužnijim za uspjeh projekta.

ART modul uspješno su završili: Luka Brlek, Sofija Krnjak, Eva Ratković, Dora Seleš, Gabriel Žagar i Jelena Kirin. DEV modul uspješno su završili: Jakov Hanžeković, Frane Marinković, Matej Vlahek, Dario Konjačić, Leon Podhraški, Pavle Prodan, Mateo Lugomer, Filip Mikinac, Vidya Marjanović, Luka Pevec, Aron Karre, Toni Rasonja, Sebastijan Šatvar i Tihomir Mikinac. Kipiće „Zlatni Sandbox“ za postignute rezultate dobili su Luka Brlek, Sofija Krnjak, Jakov Hanžeković i Frane Marinković, a posebnu nagradu i „Zlatni Sandbox“ primio je Matija Kovačević.

– Imali smo velika očekivanja, ali su nas rezultati uistinu iznenadili. Redovitost naših polaznika, volja za stvaranjem i na kraju rezultati naših radionica, dokaz su koliko su ovakvi projekti potrebni lokalnoj zajednici i koliko su talentirani mladi ljudi koji takve programe pohađaju, zaključio je u svom govoru Ivanović, zahvalivši kolegama mentorima, predavačima i predavačicama koji su se pomogli u pripremi kurikuluma i provedbi radionica, članovima udruge P.O.I.N.T. te Veleposlanstvu SAD-a uz čiju je pomoć nabavljena oprema i softver te omogućena cjelokupna realizacija projekta.

– Iako djelujemo već gotovo 20 godina, svaka nova ideja i mladi volonteri nas motiviraju, stoga vas, Sandbox diplomce, pozivam da se priključite radu naših četiriju novoosnovanih sekcija – informatičke, festivalske, komunikacijske i kreativne, i time se nastavimo družiti i nove uzbudljive ideje provoditi u djela, pozvao je Belani prisutne na daljnji angažman u udruzi P.O.I.N.T.

Među uzvanicima na svečanosti bili su i Mislav Sučec iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, Vlado Vujica iz Razvojne agencije SIMORA iz Siska u čijem sastavu djeluje poslovni inkubator PISMO u Novskoj, Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca, Jelena Velić, direktorica Križevačkog poduzetničkog centra te predavačica Matija Vigato i predavači Mladen Bošnjak i Nikola Zeman.

Vezano

Komentari su zatvoreni.