Obrat u Križevcima: Katanović sam izlazi iz utrke, Hrg još krije svoje planove

Tomislav Katanović od jučer je jedan od najtraženijih građana Križevaca, ne zato jer bi istaknuo svoje političke ili poslovne ambicije ili, ne daj Bože, učinio što neprilično, već upravo suprotno, zato što je obznanio da odustaje od kandidature na skorim lokalnim izborima.

Pomalo iznenađujuća objava osvanula je u ponedjeljak navečer na njegovu Facebooku, kao zahvala i priznanje. Slikan pred križevačkom gradskom upravom, slučajno ili ne u majici s natpisom TRUE (istina), ispisao je svoju “istinu” da mu nije bilo lako nakon 17 godina političke aktivnosti, od čega četiri godine profesionalno, odlučiti da se neće kandidirati na izborima.

– Od sveg srca zahvaljujem svima koji su me tijekom ovih godina podržavali u radu i poticali u osobnom i profesionalnom napredovanju.Svoj mandat do kraja ću odraditi maksimalno profesionalno. Postoje još neke ideje i projekti koje bih želio završiti, objasnio je Katanović, u HSS-u od svojih političkih početaka, gradski vijećnik od 2001. i na plaći kao profesionalni zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Branka Hrga od 2013. godine.

Svojim otkrićem da neće ulaziti u bitku za gradonačelnika Križevaca, u kojoj su ga gotovo svi već i vidjeli, a neki ga, poput jučer i formalno osnovane Mreže nezavisnih lista, i svojatali kao svog “konja za utrku”, malo je i protresao lokalnu političku scenu, posljednjih mjeseci ionako na(v)učenu na svakakve zgode i akcidente. Valja priznati, dosta ga se i potezalo kao “potrčka” bez svoga stava, čovjeka koji nema šanse bez Hrga i slično. Ako ništa drugo, onda je olakšao (ili suzio?) odluku biračima kome će jedne svibanjske nedjelje dati svoj glas, i tako malo podigao šanse zasad poznatim kandidatima za gradonačelnika Križevaca: SDP-ovom Ivanu Majdaku i neovisnom Mariju Rajnu.

Štoviše, od Majdaka je na Fejsu na svoje odstupanje iz izborne igre dobio i lajk i komentar kako: “nadam se da si izabrao najbolje za sebe i svoju obitelj jer to je najvažnije. Mlad si i život je pred tobom, želim tebi i tvojoj obitelji puno sreće u novim izazovima koji su pred vama”. Katanoviću su na potezu lajkali i podržali ga i drugi članovi HSS-a, stranke iz koje ga je predsjednik Krešimir Beljak jesenas suspendirao zbog opstruiranja predizborne kampanje za Sabor. U nastavku svoje objave on navodi kako bi “volio svojim obrazovanjem, političkim i radnim iskustvom, te bogatom mrežom poznanstava, i dalje biti koristan svojem Gradu”.

Obećao je, stoga, da će se i nakon isteka mandata staviti na raspolaganju i pomagati, “naravno, bez ikakvih funkcija i bez obzira na to tko ga vodio”. Iz toga je, pak, teško iščitati odlazi li Katanović iz lokalne politike definitivno ili samo privremeno, hoće li ga možda nazad primiti novi HSS-ov povjerenik za Križevce Marijan Vuković, koji tvrdi da mu pristupaju i HSS-ovci i HDZ-ovci. Na naš upit da razjasni svoje motive i otkrije daljnje profesionalne planove, Katanović je najprije kazao da će odgovoriti, ali se potom predomislio, poručivši da “zasad neću dalje od onog što sam objavio na Faceu”.

Odluku na Faceu Katanović je, napomenimo, zaključio rečenicom da je donosi iz određenih osobnih razloga, jer će se u narednom razdoblju posvetiti obitelji i profesionalnom napredovanju na doktorskom studiju Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Tomislav Katanović (37) po struci je inženjer poljoprivrede, diplomirao prvo na križevačkom VGU i zatim na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku i poslijediplomskom studiju poslovne akademije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, stekavši na koncu titulu sveučilišnoga specijalista poslovne ekonomije. Radio je u Mlinaru kao komercijalist i Križevačkom poduzetničkom centru (KPC) kao stručni suradnik za savjetovanje i informiranje, a u KPC-u je bio i direktor, odakle je završio u gradskoj upravi kao Hrgova desna ruka.

Posljednjih mjeseci praktički je obavljao i sve gradonačelničke obveze, dok je Hrg bio u Saboru ili zauzet drugim aktivnostima. A dok je Katanović u ponedjeljak navečer objavljivao da se neće natjecati za Hrgova nasljednika, ovaj je, otprilike u isto vrijeme, u Koprivnici bio na osnivačkoj sjednici spomenute Mreže nezavisnih lista, kojom će predsjedati koprivničko-križevački župan Darko Koren, također bivši HSS-ovac. Nekadašnji šef HSS-a, koji je od viđenijih križevačkih seljaka prvi iz njega izašao otkad je od Beljaka izgubio na unutarstranačkim izborima za predsjednika, bio je gost Mreže kao izaslanik i predstavnik svoje nove Hrvatske demokršćanske stranke.

I dok se u ovim previranjima nekadašnjih HSS-ovaca i onih koji još dišu “radićevsko-seljački” proteklih mjeseci Hrga nije moglo ni vidjeti ni čuti, bliski susret njega i Korena, začinjen Hrgovim komentarom i potporom “dragom prijatelju”

naslućuje da je Hrg napokon odabrao stranu – podržat će Mrežu, ali zacijelo ne bezuvjetno, tj. očito će tražiti i nešto od nove političke organizacije. Korenova Mreža je, o čemu smo prvi pisali, Katanovića željela za svog kandidata za križevačkoga gradonačelnika, ističući i želju za koalicijskom suradnjom s HDZ-om i na razini grada i na razini županije. No, budući da je HDZ nedavno odlučio svugdje na izborima nastupati “solo”, nenadana košarica Korena je “bacila” natrag u zagrljaj Hrgu. Branko Hrg je dosad službeno bio pritajen, no možda je sad dobio priliku i vjeruje da još nije vrijeme da “baci koplje u trnje. Mreža nezavisnih lista, puna “razvojačenih” koprivničko-križevačkih HSS-ovaca pod “komandom” Darka Korena, odreda prepoznatih političara, zacijelo mu je bolji “backup” od nevidljivog HDS-a.

– Nemam razlog da tom portalu dajem informaciju prije nego ostalima, vezano uz ovu temu, kratko nam je dometnuo Hrg na upit hoće li već otkriti misli li se kandidirati i za novi mandat gradonačelnika Križevaca, grada kojim upravlja već 16 godina.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Marko piše:

    Blago nama

Komentari su zatvoreni.