U srijedu prvi seminar Instituta za kozmologiju na temu problema turbulencije

Institut za kozmologiju i filozofiju prirode započinje s organiziranjem redovitih seminara Instituta. Cilj je ovih seminara stvoriti prostor za otvorenu i kritičku diskusiju o fundamentalnim znanstvenim pitanjima – diskusiju koja se ne boji izaći izvan okvira trenutnih pretpostavki i metoda te koja nastoji povezati prirodoslovno-znanstvene i filozofske metode istraživanja. Seminari su primarno mjesto susreta stalnih i pridruženih članova Instituta, kao i zainteresiranih studenata, ali su također otvoreni i široj javnosti željnoj izazovnijim temama i raspravama koje izlaze iz domene znanstveno-popularnih predavanja.

Prvi seminar na temu problema turbulencije održat će se 22. veljače 2023. u 12h u prostorima Kozmološkog centra u Križevcima.

Turbulencija kao fenomen nema preciznu definiciju, no najčešće se opisuje kao kaotično, neregularno gibanje fluida. Isprva bi se zaključilo da je tema turbulencije interesantna prvenstveno inženjerima i meteorolozima, ipak, ona zbog svoje sveprisutnosti na svim skalama i u svim oblicima dinamike materije, predstavlja prvoklasno ne samo fizikalno, već i zbog svoje “neuhvatljivosti” i izazovno filozofsko pitanje. Uvod u diskusiju vodit će član Instituta Andrej Dundović.

Predstavljanje prvog broja časopisa Kozmologija u Gradskoj knjižnici Franjo Marković (foto R. Matić)
Predstavljanje prvog broja časopisa Kozmologija u Gradskoj knjižnici Franjo Marković (foto R. Matić)
20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.