Otvoreni KTC-ovi plastenici za hidroponski uzgoj rajčica

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i vlasnik KTC-a Ivan Katavić u petak su u Sokolovcu svečano otvorili hidroponske plastenike.

Nije nitko bolji od nas, možemo biti isti i sa Nizozemcima, Nijemcima i Austrijancima ili Talijanima, ali moramo ulagati u tehnologiju i kvalitetu proizvodnje. Tako je ovaj objekt sa 50 posto financiran iz programa Ruralnog razvoja i to je pokazatelj što možemo napraviti i u manjim mjestima i manjim općinama,“ istaknuo je ministar Tolušić dodavši kako će rajčica koja će doći iz ovog plastenika biti ista, a vjerojatno i kvalitetnija nego ona koja bi došla iz uvoza.


Plastenici su izgrađeni u Prnjavoru Lepavinskom u Općini Sokolovac na površini od 10.960 četvornih metara. Proizvodni prostor je na 9820 četvornih metara, a uz njega su tehnološki prostor na 380 četvornih metara, te sortirnica i pakirnica s nadstrešnicom za spoj k plastenicima na 1.140 četvornih metara.

Ovo ulaganje se isplati ako čovjek napravi tehnologiju i zaposli kvalitetne kadrove te ima tržište, a mi to imamo sve. No, zarada je kada zaposlimo našega čovjeka i kada ljudi ne idu van, nego ostanu doma,“ naglasio je na otvorenju vlasnik tvrtke Ivan Katavić.

Planirana proizvodnja za 2019. godinu na navedenoj proizvodnoj površini je hidroponski uzgoj rajčice i to 80 posto beef rajčice, a 20 posto hibrida grapolo i cherry rajčice. Očekivani prinosi za prvu godinu su 450-500 tona rajčice. Vrijednost investicije je oko 13 milijuna kuna, od čega je kroz predmjeru 4.1. potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.osigurano 6,5 milijuna kuna.

Župan Darko Koren tom je prilikom istaknuo: „KTC kao jedna tvrtka koja nadilazi prostore Križevaca i ove županije našao je svoje prostore i u Virovitičkoj županiji i to mi je drago jer je KTC od iznimnog značaja za ovaj cijeli prostor i posebno sam radostan što nas je ovoga tjedna već drugi puta ovog tjedna razveselio, nakon otvaranja novog prostora u Karlovcu.“

Čestitke tvrtki na uspješnom pokretanju ovog plastenika uputio je gradonačelnik Mario Rajn: „KTC kao najveći gospodarski subjekt u Križevcima nam čini ponos i diku kada investira svoja značajna sredstva u razvoj i mislim da su upravo i ovi plastenici rezultat toga, a ono što možemo vidjeti u Križevcima da je KTC pouzdan partner, pravedan, a istovremeno i društveno odgovoran.“

Načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj zahvalio se KTC-u i vlasnicima što su odlučili uložiti takva sredstva na području Općine Sokolovac te naglasio da će im Općina uvijek izaći u susret.

Vezano

Komentari su zatvoreni.