U pola godine proračun popunjen tek s 1/3 godišnjeg iznosa

KRIŽEVCI – Križevačka gradska blagajna u prvih šest mjeseci popunjena je trećinom planiranog godišnjeg iznosa. U brojkama, od 71,6 milijuna kuna prihodovano je 24,4 milijuna kuna. Pri tome dio izvornih prihoda Grada ostvaren je i preko polovice zacrtanog plana, a glavnu krivnju zbog čega 31. lipanj nije označio i ostvarenje proračuna blizu polovice iznosa gospodarsko-financijski pročelnik Darko Masnec vidi u dvije stavke. Prva od njih su prihodi od prodaje nefinancijske imovine.
– U ovom periodu nismo prodali ništa od naše imovine, iako smo bili planirali. No zbog recesije i pada cijena nekretnina odlučili smo da to nećemo raditi tako dugo dok to Grad financijski bude mogao izdržati, rekao je pročelnik D. Masnec.

Druga pak stavka proračuna koja je nakon polugodišta tanja od predviđenog je novac očekivan iz državne blagajne.
– To su prihodi koji su vezani uz pomoć za realizaciju projekata očuvanja i unapređenja kulturne i sakralne baštine, za poduzetničke zone, zatim to su određene pomoći fondova koji sufinanciraju neke projekte kapitalnih investicija u komunalnu infrastrukturu odnosno, objasnio je Masnec.

No slika ipak nije tako crna, jer planirani novac ipak je stigao, ali nakon obračunskog razdoblja, pa nije postao dijelom šestomjesečnog izvješća, dodao je pročelnik Masnec. To se u prvom redu odnosi na 900.000 kuna od Ministarstva kulture za obnovu crkvi, dok je 3 milijuna kuna od Ministarstva gospodarstva za opremanje poduzetničke zone Gornji Čret odobreno, ali još nije uplaćeno na račun Grada. Istovremeno, u prvom polugodištu trošeno je koliko je poslovanje Grada dopuštalo. Rashodna strana proračuna teška je 23 milijuna, pa višak prihoda nad rashodima iznosi milijun i pol kuna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.